Topp 5: De verste angrepene med biologiske våpen

I årtier har verden fryktet terror med miltbrann og andre biologiske våpen. Flere ganger er marerittet blitt til virkelighet – med fryktelige lidelser og død til følge.

bioterror

1. Pestinfiserte lopper

Ofre: 120 døde

Fra 1930 til 1942 slapp den japanske terrorgruppen Unit 731 omkring 15 millioner pestinfiserte lopper ut i de kinesiske byene Quxian og Ning-hsien. Angrepene resulterte i 120 dødsfall.

2. Miltbrann i brev

Ofre: 5 døde og 17 syke

Ukjente gjerningsmenn sendte i 2001 miltbrannsporer i brev til amerikanske senatorer og innflytelsesrike mediehus.

Miltbrannsporer gir feber og så store blødninger i lungevevet at offeret drukner.

Angrepene kostet fem amerikanere livet, mens 17 ble alvorlig syke. FBI betegner brevene som det verste bioterrorangrepet i USAs historie.

3. Restaurantgjester infisert med salmonella

Ofre: 751 med voldsom diaré

Den indiske, religiøse kulten Rajneeshee Cult infiserte i 1984 en salatbar med bakterien Salmonella enterica Typhimurium. Angrepet skjedde like før et valg i Dallas i Oregon i USA, og gruppens motiv var angivelig å gjøre buffetgjestene så syke at de ble forhindret i å stemme. På den måten ville terrorgruppen påvirke utfallet av valget.

Salmonellaforgiftningen førte til 751 syke, hvorav 45 måtte innlegges.

4. Forgiftede donuts

Ofre: 45 med magekatarr

En laboratoriemedarbeider i Texas forgiftet med vilje muffins og donuts med farlige bakterier og bød dem frem til sine kolleger. Kakene inneholdt Shigella dysenteriae, som kan gi dødelig infeksjon i tarmen.

Episoden førte til 45 tilfeller av magekatarr, og fire av ofrene måtte legges inn på sykehus. Men en grundig undersøkelse avslørte synderen, som fikk en fengselsstraff på 20 år.

5. Miltbrann i luften

Ofre: Angrep avverget

Den japanske dommedagskulten Aum Shinrikyo forsøkte på midten av 1990-tallet å spre dødelige sykdommer som miltbrann og botulisme. Det lyktes gruppen å fremstille store mengder miltbrannsporer, som de ville spre utover Tokyo fra fly og høye bygninger. Heldigvis hadde kulten funnet og dyrket frem en ufarlig stamme av miltbrannbakterien.

I alt utførte gruppen angivelig omkring ti terrorhandlinger med biologiske våpen, som alle mislyktes.

Aum Shinrikyo utførte også flere angrep med kjemiske våpen, som – i motsetning til angrepene med de biologiske våpnene – var ytterst effektive. Et angrep med nervegassen Sarin på metroen i Tokyo kostet 12 mennesker livet, og over 5000 ble såret.

Miltbrann kommer med posten

Verden har de siste tiårene fryktet terrorangrep med biologiske våpen, og det har intensivert forskning i f.eks. miltbrannsporer og andre livsfarlige mikrober.

Sikkerheten holder dessverre ikke alltid følge, og det kan du lese om i denne artikkelen: