En dødelig hjernebetennelse herjet i 1920-årene og sendte tusenvis inn i en fastfrossen, dødlignende dvale.

© YouTube

Syke våkner etter 40 år i dvale

I 1920-årene spredte en fryktelig hjernebetennelse seg. Legene var hjelpeløse overfor epidemien, som forvandlet tusener til fanger i egen kropp. Men etter 40 år skjedde det plutselig noe.

27. februar 2017 av Rikke Jeppesen & Stine Overbye

Et medisinsk mirakel. Slik beskriver legene fra Beth Abrahams-sykehuset i New York det  de var vitner til sommeren 1969. 

Sykehuset hadde da en egen avdeling for livløse og ubevegelige kvinner og menn. I 1920-årene var pasientene blitt smittet med en uhyggelig hjernebetennelse som fikk dem til å gå i en dødlignende dvale.

Pasienter reiste seg og danset

Etter flere tiår som fanger i egen kropp, fikk et nytt legemiddel pasientene til å våkne – som døde som reiser seg fra graven. De ekstatiske pasientene sang, lo og danset på sykehus-avdelingen der det før var tyst som i graven.

>> Fascinert av vitenskap? Prøv vårt blad i 2 måneder for 69,50 kr.

VIDEO: Se pasienter reise seg etter 40 år som forsteinede statuer. Legen som kommenterer er den berømte Beth Abrahams-nevrologen Oliver Sacks:

Mirakelmedisin ga vrangforestillinger

Middelet som vekket de syke, het levodopa – et legemiddel som påvirker hjernens signalstoff dopamin, og som leger fortsatt bruker til å behandle Parkinsons-sykdom. 

Dessverre fikk pasientene på Beth Abrahams snart heftige bivirkninger som vrangforestillinger, muskelkramper eller ustyrlige impulser.

Etter rundt tre uker sluttet levodopa å virke, og pasientene gled inn den dødlignende dvalen igjen. 

FILMTIPS: OPPVÅKNINGEN (1990)

Filmen "Awakenings", på norsk "Oppvåkningen", med Robert De Niro og Robin Williams i hovedrollene, bygger på Oliver Sacks og Beth Abrahams-pasientenes historie. 

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: