Syke våkner etter 40 år i dvale

I 1920-årene spredte en fryktelig hjernebetennelse seg. Legene var hjelpeløse overfor epidemien, som forvandlet tusener til fanger i egen kropp. Men etter 40 år skjedde det plutselig noe.

En dødelig hjernebetennelse herjet i 1920-årene og sendte tusenvis inn i en fastfrossen, dødlignende dvale.

© YouTube

Et medisinsk mirakel. Slik beskriver legene fra Beth Abrahams-sykehuset i New York det de var vitner til sommeren 1969.

Sykehuset hadde da en egen avdeling for livløse og ubevegelige kvinner og menn. I 1920-årene var pasientene blitt smittet med en uhyggelig hjernebetennelse som fikk dem til å gå i en dødlignende dvale.

Pasienter reiste seg og danset

Etter flere tiår som fanger i egen kropp, fikk et nytt legemiddel pasientene til å våkne – som døde som reiser seg fra graven. De ekstatiske pasientene sang, lo og danset på sykehus-avdelingen der det før var tyst som i graven.

VIDEO: Se pasienter reise seg etter 40 år som forsteinede statuer. Legen som kommenterer er den berømte Beth Abrahams-__nevrologen Oliver Sacks:

Mirakelmedisin ga vrangforestillinger

Middelet som vekket de syke, het levodopa – et legemiddel som påvirker hjernens signalstoff dopamin, og som leger fortsatt bruker til å behandle Parkinsons-sykdom.

Dessverre fikk pasientene på Beth Abrahams snart heftige bivirkninger som vrangforestillinger, muskelkramper eller ustyrlige impulser.

Etter rundt tre uker sluttet levodopa å virke, og pasientene gled inn den dødlignende dvalen igjen.