Snikmordermygg går til krig mot sykdomsbærende artsfrender

Laboratorieskapte mygg utstyrt med et biologisk våpen kan nå slippes fri i USA. Myggene skal hindre at andre mygg sprer sykdommer som zika, denguefeber og gulfeber.

© Creative Commons

USA har fått nok av mygg som suger blod og smitter mennesker med denguefeber, gulfeber og zika.

Regjeringen har derfor gitt grønt lys til å sende en hær av laboratorieskapte mordermygg i krig mot sine artsfrender.

I laboratorier sørger bedriften MosquitoMate for å infisere myggene med en bakterie før de slippes løs i naturen. Bakterien virker som et biologisk våpen som ødelegger hunnmyggenes fertilitet.

Flere amerikanske stater har siden 2016 advart befolkningen og innreisende om risikoen for å bli smittet med zika-viruset, som kan føre til deformerte hoder hos fostre.

Hannmygg skyter med løskrutt

De laboratorieskapte myggene er programmert til å ta livet av den asiatiske tigermyggen – Aedes albopictus – ved å overføre bakterien Wolbachia gjennom paring.

Bakterien lever i insektenes kjønnsceller og forhindrer hunnenes egg i å klekke.

Laboratoriet lager kun hanner. I naturen vil hannene fungere som brunstige, hunnsøkende missiler og formidle bakterien videre.

En annen fordel ved å bare produsere hanner er at de er mye snillere med oss mennesker enn hunnene. Hannene har mye kortere snabler, og de biter ikke – de nøyer seg med å suge nektar fra blomster.

Selskapet som står bak mordermyggene, har testet dem i blant annet New York og California, der mengden av blodsugende mygg falt med 80 prosent.

Wolbachia-bakterien er ufarlig for mennesker fordi den ikke kan overføres til oss eller andre varmblodige dyr.