Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Slik unngår du koronavirus i butikken

Koronavirus kan leve videre på for eksempel dørhåndtak, plastflasker og selv pappesker, men med litt ekstra varsomhet er viruspartiklene lette å unngå, for eksempel på butikken.

Shutterstock

Et enkelt host eller nys sprer opptil 3000 dråper fra nesen og munnen.

I de små dråpene av sekret, på 1–5 mikrometer, ligger det hos COVID-19-smittede potensielt titusenvis av viruspartikler som kan lande på hender eller overflater, der partiklene lever videre og i verste fall smitter andre.

En studie har nettopp klarlagt hvor lenge koronaviruset overlever utenfor kroppen på ulike typer overflater.

 • Plast – opptil 72 timer
 • Rustfritt stål – opptil 72 timer
 • Papp – opptil 24 timer
 • Kobber – opptil 4 timer
 • Fri luft – opptil 3 timer

En lang rekke faktorer, som mengden av virus på overflaten og luftfuktigheten i rommet, påvirker levetiden, og temperaturer som er lavere enn 21 eller høyere enn 23 grader gjorde det samme.

Selv om koronaviruset kan infisere en lang rekke overflater, kan du trygt bevege deg ned i butikken uten å frykte smitte hvis du tar visse forholdsregler.

GUIDE: Slik handler du uten å bli smittet

Du kan være trygg selv om du berører overflater på butikken, så lenge du følger helsemyndighetenes anvisninger. Først og fremst bør du holde behørig avstand til andre kunder og vaske hendene grundig før og etter besøk i butikken.

 • © Shutterstock

  Ved handlevognen:

  Hundrevis av mennesker kan bruke den samme handlevognen eller kurven hver dag, og ifølge en studie samler smittepartikler seg på om lag halvparten av håndtakene.

  Hva bør du gjøre?
  Vurder om du kan bære varene. Hvis ikke, kan sprit som inneholder minst 62–71 prosent alkohol, fjerne viruspartikler fra alle overflater på under et minutt.

 • © Shutterstock

  Ved kjøledisken:

  Håndtakene ved kjøledisker og montere i butikkene er det vanskelig å unngå, og de kan potensielt være infisert med viruspartikler fra COVID-19-syke. Smitten overføres imidlertid ikke gjennom huden, men bare hvis du berører munnen eller nesen.

  Hva bør du gjøre?
  Du bør vaske hendene eller bruke håndsprit etter kontakt med kjøledisken, noe supermarkeder i blant annet Danmark har blitt anmodet om å gjøre mulig. Du bør for øvrig bare berøre de varene du skal kjøpe.

 • © Shutterstock

  Ved kortterminalen:

  Både mynter, sedler og bankkort er beryktet for å samle opp bakterier på reisen mellom mennesker og betalingssystemer. Studier har vist at de trolig også kan spre virus. Ifølge en uttalelse fra WHO trenger vi imidlertid ikke spesifikt frykte at kontanter er en avgjørende smittebærer under den eksisterende pandemien.

  Hva bør du gjøre?
  Hvis du vil være på den sikre siden, bør du helst bruke knappene på bankkortterminalen, men bruk i stedet kontaktløse betalingsløsninger eller betal med smarttelefonen.

 • © Shutterstock

  På kundetoalettet:

  95 prosent av befolkningen følger ikke helsemyndighetenes anbefaling om å vaske hendene i minst 20 sekunder. Derfor kan overflater på for eksempel offentlige kundetoaletter være spesielt befengt med viruspartikler.

  Hva bør du gjøre?
  Unngå offentlige toaletter uten sensorstyrte kraner og såpedispensere, vask hendene med såpe i 20 sekunder og tørk helst hendene med papirhåndklær. Døren bør også åpnes med et papirhåndkle eller albuen.

Lang virus-levetid er ingen grunn til panikk

Den nye kunnskapen om virusets levetid på ulike overflater bør ikke vekke unødig utrygghet. Amerikanske CDC mener kontakten med overflater ikke er den primære årsaken til smitte. Dessuten kan smitten lett unngås med hyppig håndvask eller bruk av håndsprit og ved å unngå å berøre ansiktet.

Selv om viruset overlever flere timer i friluft, vil viruspartiklene typisk falle raskt til bakken eller blir så fortynnet i luften at det er for få av dem til å smitte.

Dessuten eksisterer det ifølge amerikanske myndigheter ingen kjente tilfeller av smitte som har blitt overført via pakker eller post.

Forskerne har ikke kunnet fastslå akkurat hvor lenge partiklene overlever på tekstiler som klær og håndklær, men antar at de naturlige fibrene tørker ut spyttdråpene og dermed holder bedre fast på dem.

Les også:

Sykdommer

Spanskesyken og korona: Her er det de avgjørende forskjellene

13 minutter
Sykdommer

Koronavirus – slik blir barn rammet av viruset

6 minutter
Sykdommer

GUIDE: Lær å skille mellom influensa, forkjølelse og koronavirus

3 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul