Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Slik unngår du koronavirus hjemme

En lunken, oppvridd oppvaskfille er ikke nok til å stagge koronaviruset. Men med en kombinert innsats av rengjøring og desinfisering kan du lett fjerne viruspartiklene fra overflatene i hjemmet.

Shutterstock

Det nye koronaviruset holder nå store deler av verdens befolkning innendørs.

Karantenereglene skal redusere risikoen for smitte i det offentlige rom, men innen hjemmets fire vegger er det opp til den enkelte å beskytte seg mot viruspartikler som finner veien inn via for eksempel håndflater eller yttertøy.

Ved å justere dine daglige rengjøringsvaner i hjemmet kan du ruste deg selv best mulig til å bli én av de som slipper unna smitten.

GUIDE: Slik holder du hjemmet virusfritt

Forskere har gjennomtrålet den eksisterende kunnskapen om viruspartikler og deres svakheter – og vi har samlet det i en vitenskapelig guide til å unngå smittespredning:

 • © Shutterstock

  NÅR DU KOMMER HJEM

  Etter en tur ute i samfunnet har du potensielt berørt overflater med koronaviruspartikler. Heldigvis ødelegger en grundig vask med helt vanlig håndsåpe stort sett alle viruspartiklene. Såpen virker ved å oppløse et omgivende lag av fettmolekyler, slik at viruspartiklene faller fra hverandre. Sprit virker på en lignende måte, men krever at hendene blir gjennombløtt i etanol og er ineffektiv på svette eller skitnete hender.

  Hva bør du gjøre?
  Vask hendene ofte og straks du kommer hjem, eller – i mangel av såpe – bruk sprit. Husk å sende barna dine til håndvasken. En grundig tørking reduserer den mulige overføringen av gjenværende viruspartikler med opptil 99,8 prosent.

 • © Shutterstock

  VED HÅNDVASKEN

  En håndvask med såpe deaktiverer ikke bare viruspartikler, den løsner også partiklenes grep på hudoverflaten, slik at viruspartiklene blir skylt ned i avløpet. Men mikroskopiske dråper med viruspartikler kan ifølge studier lande på overflatene omkring håndvasken, som derfor krever hyppig rengjøring.

  Hva bør du gjøre?
  Fjern unødige gjenstander omkring håndvasken. Rengjør ofte området og kranen med rengjøringsmidler og desinfiser med sprit som inneholder omkring 70 prosent etanol. Gi også dørhåndtak, kaffemaskiner og andre hyppig berørte overflater en omgang når du er i gang.

 • © Shutterstock

  I SOFAEN

  Error in rendering text item widget:

        Smarttelefoner og nettbrett er kjente for å være befengt med bakterier og virus. [Én av seks smarttelefoner](https://www.sciencedaily.com/releases/2011/10/111014080531.htm {"target":"_blank","rel":"follow"} har for eksempel avføringsbakterie på overflaten. Det nye koronaviruset kan ifølge [studier](https://www.journalofhospitalinfection.com/article/S0195-6701%2820%2930046-3/fulltext {"target":"_blank","rel":"follow"}) overleve fra noen timer og opp til tre dager på plast og metall, og derfor bør elektronikk bli rengjort hyppig – særlig hvis flere i familien bruker dem. 
  
  **Hva bør du gjøre?**
  Hvis telefonen er vanntett, kan den vaskes med vann og såpe. Ellers kan du rengjøre smarttelefon, nettbrett og laptop med for eksempel 70 prosent isopropylsprit eller våtservietter med 70 prosent alkohol. Sjekk først om skjermen tåler det. Etter [omkring et minutt](https://www.journalofhospitalinfection.com/article/S0195-6701%2820%2930046-3/fulltext {"target":"_blank","rel":"follow"}) er viruspartiklene vekk. 
      
 • © Shutterstock

  VED VINDUET

  En studie har vist at viruspartikler mindre enn 1 mikrometer – 0,001 millimeter – i såkalt aerosolform kan overleve og i ekstreme tilfeller henge i luften i opptil tre timer. Utlufting skifter ut husstandens potensielt smittet luft, men deaktiverer i seg selv ikke viruspartiklene. Koronavirus trives nemlig i både kulde og varme. De dårligste forholdene for viruspartiklene er ifølge studier høy temperatur kombinert med høy luftfuktighet. Det holder også slimhinnene dine fuktige, noe som støtter kroppens kamp mot viruset.

  Hva bør du gjøre?
  Luft ut og hold temperaturen høy og om mulig luftfuktigheten mellom 40 og 60 prosent. Dessuten er det en god idé å rulle opp persiennene, for ultrafiolett stråling fra sollyset kan sannsynligvis bryte ned mikroorganismer som virus i luften.

 • © Shutterstock

  VED VASKEMASKINEN

  Det er foreløpig uklart akkurat hvor mye koronavirus smitter via for eksempel håndklær og sengetøy. Men helsemyndigheter verden over råder likevel til å skjerpe prosedyrene omkring klesvask i disse tider – særlig hvis en i hjemmet er smittet. Viktigst er det å holde rent og skittent klær atskilt.

  Hva bør du gjøre?
  De danske helsemyndighetene anbefaler at du vasker klær ved 60 grader, sengetøy, håndklær og undertøy på 80 grader og om mulig legger skittent klær rett i vaskemaskinen. Husk å vaske yttertøy. En ekstra skylling kan redusere antallet viruspartikler. Tørketromling eller stryking gjør også klærne renere.

Familiemedlemmer smitter hverandre

Etter grundige studier har verdens helsemyndigheter avdekket i hvor høy grad smitte blir spredt mellom familiemedlemmer i hjemmet, og hvordan den begrensede plassen for eksempel påvirker sykdommens alvor.

Meldinger fra Kina tyder for eksempel på at viruspartiklene først og fremst sprer seg via familiemedlemmer og nære kontakter – og i mindre høy grad gjennom smittespredning i samfunnet via for eksempel busser og butikker.

En metastudie av smittekjeder som involverer 75.000 personer, har vist at beboere i en husstand har 16,6 prosents risiko for å bli smittet hvis én i huset får COVID-19.

Et mindre amerikansk studie har imidlertid vist en mye høyere smitterisiko i hjemmet: 53 prosent.

Ifølge tall fra de tyske helsemyndighetene er hjemmet overordnet sett det stedet hvor flest smittetilfeller oppstår: De utgjør opp mot halvparten av tilfellene.

Derfor anbefaler amerikanske helsemyndigheter at en koronapasient om mulig blir isolert i ett rom i hjemmet, straks ...

 • etter COVID-lignende symptomer melder seg.
 • etter en test tatt på grunn av økt mistanke om smittefare.
 • etter et positivt testsvar.

Pasienten bør ikke dele toalett med andre i husstanden og god hygiene – inkludert hyppig håndvask, rengjøring og avspriting av særlig de utsatte kontaktflatene og utlufting – skal sikre at smitten best mulig unngås.

Les også:

Senskader – Skanning av lunger med covid-19
Sykdommer

Senskader etter korona – det vet vi så langt

7 minutter
Gule coronaviruspartikler bryder ud af en menneskecelle
Sykdommer

5 ting du må vite om den engelske koronavarianten

6 minutter
Sykdommer

Den sørafrikanske mutasjonen: Her er forskernes største frykt

6 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul