Shutterstock
Coronavirus

Slik blir koronavirus virkelig farlig

Det nye koronaviruset er fortsatt ikke «det perfekte virus» – men med de rette mutasjonene kan menneskets nye virale bekjentskap bli et sant mareritt.

Et mutert koronavirus ved navn SARS-CoV-2 har nå hele verdens oppmerksomhet.

Hver dag økes antallet smittede, mens stadig flere land melder om bekreftet tilfeller av sykdommen. Nå er situasjonen en pandemi, ifølge Verdens helseorganisasjon, WHO.

Risikobildet kan eskalere raskt hvis viruset muterer. Og det er ikke urealistisk.

2019-ncov
© Shutterstock

Kort om den nye koronaviruset SARS-CoV-2

En virus med høy mutasjonsrate

Koronaviruset er et såkalt RNA-virus, som er kjennetegnet av å være ustabilt og ha en høy mutasjonsrate.

Viruset har allerede mutert en gang, da det hoppet fra dyr til mennesker, og igjen da det begynte å smitte mellom mennesker.

Lær mer om verden rundt deg. Prøv vårt digitale abonnement i 30 dager for 0 kr.

Forskere over hele verden frykter derfor at viruset muterer igjen, og at mutasjonene styrker egenskaper som smitteevne og dødelighet. Det er nemlig her koronaviruset kan bli veldig farlig.

Mutasjonstype #1

Små naturlige mutasjoner i viruset kan utvikler seg til en ny variant, noe som forvirrer immunforsvaret. Det er årsaken til at mange opplever å få influensa flere ganger på én sesong.

Små mutasjoner oppstår i viruset

Genene til et virus muterer hele tiden littegrann.

Mutasjonerne skaper en ny variant

Derfor hoper den over tid opp flere og flere mutasjoner og kan på et tidspunkt utvikle seg til en ny variant av det opprinnelige viruset.

Mutasjonstype #2

Den andre muligheten er at to eller flere virus kombineres og danner en ny type av virus. Det er ofte årsaken til nye sykdommer som immunforsvaret vårt ikke gjenkjenner. Pandemien med svineinfluensaen H1N1 i 2009 var for eksempel basert på virus fra griser, mennesker og fugler.

Virus angriper celle

To eller flere virus angriper en celle.

Virusenes RNA kopieres

Inne i cellekjerne kopieres virusenes RNA.

Et nytt virus oppstår

Det skaper et nytt virus med nye egenskaper.

Virus tar livet av hvert tiende

For at et virus skal bli farlig, må det først og fremst kunne smitte og spre seg raskt. Da er det flere betingelser som må oppfylles:

  • Viruset må kunne spres via luft.
  • Viruset må kunne smitte over lange avstander
  • Viruset må være så aggressivt at selv noen få viruspartikler kan smitte en person
  • Viruset må formere seg raskt. Og så må verten spre smitten mens vedkommende fortsatt ikke har symptomer, slik at kontakten med andre fortsetter i stedet for at verten isolerer seg.

Setter man betingelsene opp mot koronaviruset, er det tydelig at viruset allerede smitter effektivt.

Det nye koronaviruset smitter først og fremst gjennom små dråper fra nysing, hoste og pusting. Viruset er altså ikke luftbårent, men den kan henge i luften en stund, og derfor er det viktig å holde god avstand til andre mennesker. Ny forskning viser at viruspartikler kan reise opptil åtte meter hvis den smittede for eksempel nyser eller hoster kraftig.

Er det nye koronaviruset) som andre typer av koronavirus, kan den også overleve på en flate i opptil til ni dager. Viruspartiklene kan imidlertid i så fall fjernes med vanlig håndsprit.

Hør artiklene lest opp og få tilgang til vårt store arkiv – på app, PC og nettbrett. Akkurat nå får du 30 dager for 0 kr.

Det er også en del som tyder på at det nye koronaviruset kan smitte uten symptomer. Ifølge flere helsemyndigheter ser det nemlig ut til at smittede kan være uten symptomer i opptil 14 dager og kanskje kan gi sykdommen videre i den perioden.

Ifølge Verdens helseorganisasjon smitter en person med koronavirus 2-2,5 mennesker, noe som gjør den mer smittsom enn SARS og sesonginfluensa. Akkurat hvor mange viruspartikler som skal til for å smitte en person, er imidlertid fortsatt uvisst – særlig siden mennesker har ulikt immunforsvar.

Hvis koronaviruset muterer i en retning der den møter alle betingelsene, er første del av skrekkscenarioet en realitet. Viruset må imidlertid også øke dødeligheten hvis det skal bli virkelig farlig.

På det nåværende tidspunkt er 137 666 døde av det nye koronaviruset og dødeligheten er ifølge WHO på 3,4 prosent. Til sammenligning har for eksempel SARS en dødelighet på 10 prosent.

Simulering viser pandemi på halvt år

I fjor laget det amerikanske forskningsinstituttet Institute for Disease Modeling en modell som viste hvordan et mutert influensavirus kunne spres til hele verden på bare seks måneder.

I simuleringen oppfyller det fiktive viruset alle betingelsene for rask smitte og har også en høy dødelighet.

Video: Se 'det perfekte virus' spre seg over kloden:

Kilde: Institute for Disease Modeling

Forskerne som står bak modellen, har etter utbruddet av koronavirus slått fast at koronaviruset ikke kan sammenlignes med det fiktive viruset i simuleringen.

Likevel gir den et innblikk i hvordan og hvor raskt «det perfekte virus» kan spre seg til hele verden.