Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Coronavirus

Slik blir koronavirus virkelig farlig

Det nye koronaviruset sprer seg, og antallet smittede stiger med flere tusen dag for dag. Viruset erikke like dødelig som for eksempel SARS, men alt kan endre seg med en eller flere mutasjoner.

Shutterstock

Et mutert koronavirus ved navn SARS-CoV-2 har nå hele verdens oppmerksomhet.

Hver dag økes antallet smittede, mens stadig flere land melder om bekreftet tilfeller av sykdommen. Nå er situasjonen en pandemi, ifølge Verdens helseorganisasjon, WHO.

Risikobildet kan eskalere raskt hvis viruset muterer. Og det er ikke urealistisk.

2019-ncov
© Shutterstock

Kort om den nye koronaviruset SARS-CoV-2

Det nye koronaviruset har i flere måneder gått under navnene 2019-nCoV og Wuhan-koronavirus.

På en pressekonferanse 11. februar 2020 ga Verdens helseorganisasjon (WHO) et navn til det nye koronaviruset og den sykdommen det forårsaker.

Viruset har fått navnet SARS-CoV-2, en forkortelse av Severe Acute Respiratory Syndrome Coronavirus 2, mens sykdommen nå kalles COVID-19.

 • Hva slags virus er det?

  Viruset SARS-CoV-2 er et såkalt koronavirus. Det er en virustype som står bak de fleste forkjølelser, og som generelt er ganske harmløse. I sjeldne tilfeller kan et koronavirus mutere og smitte fra dyr til mennesker, og da kan de bli farlige.

  Sykdommene SARS og MERS er også koronavirus.

 • Hvordan er det oppstått?

  Det nye koronaviruset antas å ha oppstått på et fiske- og dyremarked i den kinesiske millionbyen Wuhan. Her har et dyr antagelig båret på viruset og smittet noen av menneskene som har vært i tett kontakt med det.

  Det er fortsatt ikke endelig påvist hvilket dyr det står bak den første smitten, men slanger, flaggermus og skjelldyr har vært i søkelyset.

 • Hvordan smitter den?

  Viruset smitter mellom mennesker, og forskere mener at viruset først og fremst overføres gjennom dråper, når en syk person hoster eller nyser. Smitte kan imidlertid også skje gjennom avføring.

  Ifølge Verdens helseorganisasjon gir en person med koronavirus smitten videre til 2-2,5 mennesker.

 • Hvor mange er smittet?

  Siden de første rapportene om viruset i desember 2019 har antallet smittede steget til flere tusen. I begynnelsen av utbruddet var det flest smittede i Kina, men nå befinner flertallet av de smittede seg utenfor de kinesiske grensene.

  Du kan følge med i smitteutviklingen her.

 • Hva er symptomene?

  Viruset kan gi symptomer som hoste, utmattethet, feber og pusteproblemer. I alvorlige tilfeller kan sykdommen også utvikle seg til lungebetennelse og organsvikt.

 • Hvilken behandling tilbys?

  Hvis symptomene er begrenset til hoste, feber og tretthet, behandles viruset som en normal forkjølelse. Hvis den smittede får lungebetennelse, kan det være nødvendig med sykehusinnleggelse.

  Den lungebetennelsen som viruset kan forårsake, er nemlig viral og ikke bakteriell. Derfor virker ikke antibiotika.

  Behandlingen vil da være å støtte den smittedes lunger og gi godt med væske.

 • Hvor mange er døde?

  På nåværende tidspunkt er 137 666 døde av det nye koronaviruset. Nå er dødeligheten "bare" på omkring 3,4 prosent, noe som er er relativt lavt. Til sammenligning er dødeligheten for SARS 10 prosent.

  De fleste mennesker som er døde av sykdommen, har vært eldre eller hatt et svekket immunforsvar.

  Du kan følge med i smitteutviklingen og dødeligheden her.

En virus med høy mutasjonsrate

Koronaviruset er et såkalt RNA-virus, som er kjennetegnet av å være ustabilt og ha en høy mutasjonsrate.

Viruset har allerede mutert en gang, da det hoppet fra dyr til mennesker, og igjen da det begynte å smitte mellom mennesker.

Lær mer om verden rundt deg. Prøv vårt digitale abonnement i 30 dager for 0 kr.

Forskere over hele verden frykter derfor at viruset muterer igjen, og at mutasjonene styrker egenskaper som smitteevne og dødelighet. Det er nemlig her koronaviruset kan bli veldig farlig.

Mutasjonstype #1

Små naturlige mutasjoner i viruset kan utvikler seg til en ny variant, noe som forvirrer immunforsvaret. Det er årsaken til at mange opplever å få influensa flere ganger på én sesong.

Mutasjonstype #2

Den andre muligheten er at to eller flere virus kombineres og danner en ny type av virus. Det er ofte årsaken til nye sykdommer som immunforsvaret vårt ikke gjenkjenner. Pandemien med svineinfluensaen H1N1 i 2009 var for eksempel basert på virus fra griser, mennesker og fugler.

Virus tar livet av hvert tiende

For at et virus skal bli farlig, må det først og fremst kunne smitte og spre seg raskt. Da er det flere betingelser som må oppfylles:

 • Viruset må kunne spres via luft.
 • Viruset må kunne smitte over lange avstander
 • Viruset må være så aggressivt at selv noen få viruspartikler kan smitte en person
 • Viruset må formere seg raskt. Og så må verten spre smitten mens vedkommende fortsatt ikke har symptomer, slik at kontakten med andre fortsetter i stedet for at verten isolerer seg.

Setter man betingelsene opp mot koronaviruset, er det tydelig at viruset allerede smitter effektivt.

Det nye koronaviruset smitter først og fremst gjennom små dråper fra nysing, hoste og pusting. Viruset er altså ikke luftbårent, men den kan henge i luften en stund, og derfor er det viktig å holde god avstand til andre mennesker. Ny forskning viser at viruspartikler kan reise opptil åtte meter hvis den smittede for eksempel nyser eller hoster kraftig.

Er det nye koronaviruset) som andre typer av koronavirus, kan den også overleve på en flate i opptil til ni dager. Viruspartiklene kan imidlertid i så fall fjernes med vanlig håndsprit.

Hør artiklene lest opp og få tilgang til vårt store arkiv – på app, PC og nettbrett. Akkurat nå får du 30 dager for 0 kr.

Det er også en del som tyder på at det nye koronaviruset kan smitte uten symptomer. Ifølge flere helsemyndigheter ser det nemlig ut til at smittede kan være uten symptomer i opptil 14 dager og kanskje kan gi sykdommen videre i den perioden.

Ifølge Verdens helseorganisasjon smitter en person med koronavirus 2-2,5 mennesker, noe som gjør den mer smittsom enn SARS og sesonginfluensa. Akkurat hvor mange viruspartikler som skal til for å smitte en person, er imidlertid fortsatt uvisst – særlig siden mennesker har ulikt immunforsvar.

Hvis koronaviruset muterer i en retning der den møter alle betingelsene, er første del av skrekkscenarioet en realitet. Viruset må imidlertid også øke dødeligheten hvis det skal bli virkelig farlig.

På det nåværende tidspunkt er 137 666 døde av det nye koronaviruset og dødeligheten er ifølge WHO på 3,4 prosent. Til sammenligning har for eksempel SARS en dødelighet på 10 prosent.

Simulering viser pandemi på halvt år

I fjor laget det amerikanske forskningsinstituttet Institute for Disease Modeling en modell som viste hvordan et mutert influensavirus kunne spres til hele verden på bare seks måneder.

I simuleringen oppfyller det fiktive viruset alle betingelsene for rask smitte og har også en høy dødelighet.

Video: Se 'det perfekte virus' spre seg over kloden:

Kilde: Institute for Disease Modeling

Forskerne som står bak modellen, har etter utbruddet av koronavirus slått fast at koronaviruset ikke kan sammenlignes med det fiktive viruset i simuleringen.

Likevel gir den et innblikk i hvordan og hvor raskt «det perfekte virus» kan spre seg til hele verden.

Les også:

coronavirus
Sykdommer

Koronavirus-oppdatering: Få overblikket her

88 minutter
Røde kors-medarbeidere transporterer ofre for spanskesyken
Sykdommer

Spanskesyken og korona: Her er det de avgjørende forskjellene

13 minutter
Immun coronavirus
Sykdommer

Dette vi vet så langt – så ofte kan du bli smittet med det nye koronaviruset

5 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul