Shutterstock
Person pudser næse

Slik bekjemper du kvalme

Morgenkvalme, bakrus eller reisesyke – kvalme kan presse seg på i mange situasjoner. Heldigvis har forskerne en rekke vitenskapelig underbygde metoder til å bekjempe ubehaget.

Kulde

Frisk luft kjøler hjernen

Kvinde åbner vindue
© Shutterstock

Kulde, for eksempel i form av frisk luft eller en våt klut, kan dempe kvalme. Forklaringen er antagelig at kulde demper hjernens termostat, hypotalamus, som blant annet skaper kvalmens ubehagelige følelse av kaldsvette.

Ingefær

Planterot demper kvalmen

Ingefær på tallerken
© Shutterstock

Stoffene gingerol og shogaol i ingefær påvirker hjernens kvalmesenter og demper kvalme. De virker blant annet mot svangerskapskvalme, men gravide bør bare innta ingefær i små mengder siden store mengder kan være skadelig for fostret.

Meditasjon

Rolig sinn gir rolig mage

Person mediterer
© Shutterstock

Kvalme setter kroppen i full aktivitet: Den øker pulsen, aktiverer musklene og får svetten til å piple fram. Meditasjon har den motsatte effekten, og studier viser blant annet at mindfulness virker mot svangerskapskvalme.

Aromaterapi

Spritdamper hjelper pasienter

Aromaterapi
© Shutterstock

Aromaterapi med isopropanol kan kanskje dempe kvalme som oppstår etter kirurgiske inngrep. Behandlingen foregår ved å ta en klut med isopropanol – for eksempel en desinfeksjonsserviett – opp til nesen og puste inn to–tre ganger.

Medisin

Antihistaminer bekjemper reisesyke

Antihistamine pille

Flere legemidler virker mot kvalme – for eksempel kan visse typer antihistaminer dempe reisesyke ved å binde seg til bestemte reseptorer i hjernen. Det er imidlertid viktig at man snakker med legen først, og at man er oppmerksom på bivirkninger.