Shutterstock
Streptokokker kan være kødædende bakterier

Slik angriper kjøttetende bakterier (Nekrotiserende fasciitis)

Angrep av kjøttetende bakterier (Nekrotiserende fasciitis) er vanskelig å oppdage, men kan forvandle en enkel rift i huden til en uunngåelig dødsdom på bare noen få timer. Lær å oppdage – og unngå – den uhyggelige infeksjonen.

Sykdomsforløp med kjøttetende bakterier

Kjøttetende bakterier (Nekrotiserende fasciitis)

I Kina døde en kjendis etter en fettsuging, i San Diego døde sju heroinmisbrukere, og i Wisconsin mistet en mann begge bein, hender og nese etter at en hund slikket ham i ansiktet.

Alle har blitt rammet av en såkalt ekrotiserende bløtvevsinfeksjon som skyldes såkalte kjøttetende bakterier (Nekrotiserende fasciitis).

Egentlig spiser ikke bakteriene kjøttet, men de skiller ut gift som får blodet til å klumpe seg sammen og danne blodpropper. Derfor stanser oksygentilførselen til det infiserte området, og muskelvevet dør.

Lær mer om de kjøttetende bakteriene i denne artikkelen.

VIDEO: Se hvordan kjøttetende bakterier inntar kroppen

Video

Om lag halvparten av pasientene får de kjøttetende bakteriene (Nekrotiserende fasciitis) inn gjennom en rift, et kutt eller brannsår. I resten av tilfellene kan et beinbrudd eller slag svekke muskelfibre som kroppens naturlig forekommende bakterier infiserer.

Har bakteriene funnet veien inn gjennom en rift, er årsaken typisk Streptococcus pyogenes, men flere ulike bakterier kan infisere samtidig. I hvert tredje tilfelle er Staphylococcus aureus – MRSA – en del av årsaken bak infeksjonen.

Bakteriene spres vanligvis ikke mellom mennesker.

De mange ulike kjøttetende bakteriene finnes i for eksempel jord og på huden, men kan også finnes naturlig i blodet, for eksempel etter en halsbetennelse, uten at de innleder en kjøttetende infeksjon.

Symptomer på kjøttetende bakterier

Enhver kan bli rammet av kjøttetende bakterier (Nekrotiserende fasciitis), uansett alder, kjønn og helsetilstand, men barn blir sjeldnere rammet.

Om lag 70 prosent av pasientene har svekket immunforsvar på grunn av for eksempel kreft eller diabetes.

I de verste tilfellene medfører kjøttetende bakterier i kroppen omfattende vevsdød, som er årsaken til for eksempel blodforgiftning, flerorgansvikt og død.

ADVARSEL – STERKE BILDER

Kødædende bakterier hos 43-årig mand

Svarte flekker av dødt vev brer seg hos en pasient angrepet av kjøttetende bakterier.

© Piotr Smuszkiewicz, Iwona Trojanowska, Hanna Tomczak

Før det vil pasienten vanligvis ha opplevd symptomer som:

  • hevelser ved infeksjonen
  • rød eller lilla hud
  • sterke smerter
  • feber
  • oppkast og/eller diaré

Siden de kjøttetende bakteriene angriper under huden, er infeksjonen i begynnelsen vanskelig å oppdage – særlig fordi hevelsen kan ligne andre infeksjoner eller byller.

Du bør særlig være oppmerksom på de ekstreme smertene, og om området rundt den rødlilla huden blir hardt og hevet.

Tidlige symptomer på kødædende bakterier

Øm og skinnende hud ved infeksjonen kan blant annet også være et tidlig tegn på kjøttetende bakterier.

© Morphx1982 / Wikimedia Commons

Behandling mot kjøttetende bakterier

I det vestlige Europa blir om lag 1 av 100.000 hvert år rammet av en infeksjon med kjøttetende bakterier (Nekrotiserende fasciitis).
Mellom 25 og 35 prosent av pasientene dør, og overlevelsessjansene har ikke blitt bedre på 30 år.

Den avgjørende faktoren for en vellykket behandling er at infeksjonen blir oppdaget raskt.

Infeksjonen sprer seg gjennom vevet med om lag 2,5 centimeter i timen og dreper i løpet av få timer eller dager.

Diagnosen stilles typisk ved å snitte opp huden. Kirurgen kan konstatere nekrotisere bløtdelsinfeksjon hvis det underliggende vevet er mykt, blekt og kan skilles med en finger.

Mikroskopfoto af kødædende bakterier i kødet

Et mikroskopibilde avslører vev infisert med kjøttetende bakterier (lilla prikker). Det hvite er fett.

© Nephron / Wikimedia Commons

Så snart infeksjonen er oppdaget, får pasienten typisk ulike antibiotika som innsnevres når de spesifikke bakteriene i infeksjonen er kjent. Behandlingen reduserer spredningen, men er ofte ikke nok, og derfor fjerner kirurger det døde vevet.

Halvparten av dem som får en type 2-infeksjon gjennom for eksempel sår, må amputere lemmer.

Det finnes ikke noen effektiv kur mot kjøttetende bakterier, men legemiddelfirmaer arbeider med nye antibiotikabehandlinger, og det internasjonale vaksineinstituttet, IVI, har satt i gang en storstilt jakt på en streptokokkvaksine.

Harvard-forskere har undersøkt mulighetene for å bruke botox til å stoppe spredningen så amputasjoner kan unngås – med gode resultater på mus.

Forebygging mot kjøttetende bakterier

Kjøttetende bakterier (Nekrotiserende fasciitis) ble første gang beskrevet av Hippokrates i det femte århundre fvt., så infeksjonen er ikke ny.

Antallet infeksjoner med kjøttetende bakterier stiger ifølge noen forskere i USA, men det er uvisst om stigningen skyldes

  • bedre rapportering
  • flere og/eller mer aggressive bakterier eller
  • voksende bakterieresistens

Forskere har for eksempel funnet ut at genetiske endringer de siste ti årene har gjort streptokokkbakterier mer virulente – altså bedret bakterienes evne til å forårsake sykdom.

I mange tilfeller kan de kjøttetende bakteriene unngås ved raskt å vaske såret og ha god håndhygiene. Er såret dypt, bør det ses til av en lege.

I USA frykter forskere at infeksjoner med kjøttetende bakterier skal bli vanligere på grunn av klimaendringer, som utvider sesongen og leveområdene til særlig de bakteriene som lever i havet.