Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Farligt at være ensom ny
Medisin - Sykdommer

Ensomhet er livsfarlig

Lever du en eneboer-tilværelse, og føler du deg veldig ensom? Da er du i faresonen for å dø tidligere.

Nesten alle har prøvd hva det vil si å føle seg ensom – kanskje på grunn av et brudd med kjæresten eller fordi vi har mistet noen som sto oss nært.

Men det er nok de færreste som vet at ensomhet er livsfarlig – eller at det er forbundet med fedme, demens, søvnproblemer og hjerte/kar-sykdommer.

En studie fra Brigham Young University er basert på store mengder tidligere forskning. Den viste seg at personer som var utsatt for sosial isolasjon eller ensomhet, og personer som bodde alene, hadde henholdsvis 29, 26 og 32 prosent høyere sannsynlighet for å dø tidlig.

Å være ensom er et naturlig signal

Fra et evolusjonært perspektiv har mennesker alltid vært avhengige av grupper. Derfor kan ensomhet betraktes som en naturlig reaksjon som binder oss til andre mennesker.

Ensomhet er et begrep som betegner en negativ følelsesmessig tilstand. En ensom person opplever en uoverensstemmelse mellom de relasjonene han eller hun ønsker, og de relasjonene han eller hun faktisk har.

En ensom person blir ikke forstått

Følelsen av ensomhet er subjektiv og knytter seg ikke til hvor mye tid man tilbringer med andre. Den er knyttet til kvaliteten på de relasjonene man har. En ensom person vil typisk oppleve at han eller hun ikke blir forstått av andre, eller en mangel på meningsfulle relasjoner skriver IFL Science.

For noen mennesker kan ensomhet være midlertidig – for eksempel hvis en kjæreste eller nær venn er bortreist. For andre er det en langvarig tilstand. for eksempel etter en skilsmisse eller et dødsfall. Tilstanden kan bli permanent hvis man ikke har andre å knytte seg til.

Les også:

Dyr

Flodhester truer befolkningen i Colombia

3 minutter
Sykdommer

3 forklaringer: Derfor dør flest menn av koronavirus

5 minutter
Liv i universet

Livet på Venus har flyktet opp i skyene

13 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul