Farligt at være ensom ny

SÅ skadelig er det å være ensom

Lever du en eneboertilværelse, og føler du deg veldig ensom? Da kan du stå i fare for å dø tidligere.

16. mars 2016 av Sarah Stilling Skrivergaard

Nesten alle har prøvd hva det vil si å føle seg ensom – kanskje på grunn av et brudd med kjæresten, eller fordi vi har mistet noen vi var glad i.

Men det er nok de færreste som vet at ensomhet kan drepe – på samme måte som det kan relateres til fedme, demens, søvnproblemer og hjerte-karsykdommer.

En studie fra Brigham Young University har samlet data fra tidligere studier om ensomhet. På tvers av forskningen viste det seg at mennesker som var utsatt for sosial isolasjon, ensomhet og bodde alene, hadde henholdsvis 29, 26 og 32 prosent sannsynlighet for å dø tidligere.

Å være ensom er et naturlig signal

Fra et evolusjonært perspektiv har menneskers overlevelse vært avhengig av grupper, og derfor kan ensomhet betraktes som en naturlig reaksjon som knytter oss til andre mennesker.

Ensomhet er en betegnelse som dekker over en negativ følelsesmessig tilstand. En ensom person opplever en uoverensstemmelse mellom de relasjoner han eller hun ønsker, og de relasjoner han eller hun faktisk har.

En ensom person blir ikke forstått

Følelsen av ensomhet er subjektiv og knytter seg ikke til den tiden man tilbringer med andre eller seg selv. Den er i stedet knyttet til kvaliteten av de relasjoner man har. En ensom person vil altså typisk oppleve at han eller hun ikke blir forstått av andre eller har meningsfulle relasjoner, skriver IFL Science.

For noen mennesker kan ensomhet være midlertidig – for eksempel hvis en kjæreste eller nær venn er bortreist. For andre er det en langvarig tilstand, for eksempel etter en skilsmisse eller et dødsfall, og kan vedvare hvis man ikke har andre å knytte seg til.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: