Fram til det finnes en vaksine mot koronavirus SARS-CoV-2, må alle land forberede seg på å stenge ned i perioder for å unngå å overbelaste sykehusene.
Dermed kan verdens befolkning være tvunget til å holde fysisk avstand helt til 2022, da det er forventet at det vil finnes en vaksine. Det er konklusjonen i en studie som forskere fra Harvard University har publisert i det vitenskapelige tidsskriftet Science.
Modell bygger på andre virus
Harvard-studien tar utgangspunkt i at det nye koronaviruset oppfører seg som andre tilbakevendende koronavirustyper som HCoV-OC43, som også stammer fra dyr og står bak 10–15 prosent av verdens årlige forkjølelser.
Kunnskap fra andre virus om for eksempel sesongenes innvirkning på reproduksjonstallet – det tallet som angir hvor mange én person smitter – og immunitetens varighet, ble koblet med nåværende kunnskap om SARS-CoV-2 og samlet i en datamodell som regnet ut en rekke scenarier for de neste fem årene.
Modellene viste at COVID-19 ville vende tilbake med jevne mellomrom, men at første bølge trolig blir den verste.
Flere nedstengninger kreves
I hvert scenario kan forskerne justere de tiltakene som skal til for ikke å overstige kapasiteten på landets intensivavdelinger.
Fysisk distansering har vist seg som et effektivt våpen til å kontrollere smitten, men en nedstengning var ikke nok i noen av Harvard-forskernes scenarier.
Nedstengning kommer og går i framtiden

De blå feltene indikerer perioder med fysisk distansering.
Den sorte kurven følger andelen av smittede i befolkningen, den røde følger andelen kritiske tilfeller som krever innleggelse på en intensivavdeling.
Den øverste sammenhengende vannrette linjen angir maks-kapasiteten på landets intensivavdelinger.
De to stiplede linjene angir når antallet smittede i befolkningen blir så høyt at tiltak må iverksettes, og så lavt at de igjen kan oppheves.
Samtidig understreker studien også viktigheten av å åpne opp samfunnet igjen, ettersom en langvarig periode med fysisk distansering bremser oppbygningen av flokkimmunitet.
Et varig testsystem er dessuten helt nødvendig for å kunne fastslå når retningslinjer nedstengning skal trå i kraft.
Immunitet kan gi sesonger uten koronavirus
Studien rommer mange faktorer som kan påvirke utsiktene til isolasjon i både positiv og negativ retning. En stor usikkerhetsfaktor i forskernes modell er hvor langvarig immuniteten etter smitte med koronavirus er. Mange forskere tror den vil vare omkring et år.
Hvis det holder stikk, viser andre av Harvard-forskernes modeller at utbrudd med koronavirus kan ramme med to års mellomrom – kanskje til og med mer.
Dermed vil forskere ha bedre tid til å finne en vaksine.