Shutterstock
Kvinde nyser

Pollensesongen kan øke risikoen for koronasmitte

Pollen betyr for mange rennende neser, kløe i øyne og ikke minst nysing, som kan slynge alt fra spytt til viruspartikler flere meter ut i luften. Og ikke nok med det. Forskning viser at koronavirus faktisk kan overleve i luften i flere minutter etter nyset.

Selv om pollensesongen offisielt begynte for flere måneder siden, er det mange pollenallergikere som først merker symptomene sine nå. Det skyldes at bjørk, en av de mest allergiframkallende tresortene, har begynt å springe ut.

Symptomer som rennende nese, kløe i øynene og massevis av nysing vil derfor kunne merkes blant landets pollenallergikere – og særlig nysingen kan ha betydning for smittespredning med koronavirus.

Et nys kan gjemme virus

Når mikroskopiske pollenkorn finner veien inn i allergikeres luftveier, oppfatter kroppen dem som en trussel og forsøker å fjerne dem.

Det skjer ofte gjennom et nys, der en varm, fuktig sky av slim, partikler, vanndråper og luft slynges ut av munn og nese med opptil 160 km/t. Den voldsomme kraften innebærer at nyset kan reise 7–8 meter unna den som nyser.

Et allergisk nys er i seg selv ikke farlig. Men hvis den nysende er syk med COVID-19, kanskje uten symptomer, kan små viruspartikler gjemme seg i vanndråpene fra nyset og spre seg til nye luftveier.

Allergi vs COVID-19

Du trenger ikke ha alle symptomene nedenfor for å ha allergi. Det samme gjelder for COVID-19, der det også er mindre kjente symptomer enn de som er listet opp under.

Er du i tvil om symptomene dine, bør du alltid kontakte legen.

Typiske symptomer på allergi

 • Feber: Nei
 • Nysing: Ja, pollenallergikere nyser ofte for å rense nesen for pollen
 • Hoste: Irritasjon i de nedre luftveiene i form av for eksempel hoste og pipende pust kan forekomme, hvis man i tillegg til allergi også har astma. Omkring 20 prosent av alle pollenallergikere har også astma.
 • Vondt i halsen: Nei
 • Rennende eller tett nese: Ja, pollenallergikere vil ofte ha gener i nesen. En tommelfingerregel er at allergisk snørr er og forblir klart og tyntflytende
 • Kløe i øyne/nese: Ja, mange pollenallergikere reagerer på pollen i slimhinnene i nese og øyne. Derfor kan øynene også være røde og irriterte.
 • Utmattethet: Ja, mange pollenallergikere opplever økt tretthet.
 • Pusteproblemer: Pollenallergikere som også har astma, kan oppleve problemer med pustet.

Typiske symptomer på COVID-19

 • Feber: Ja, de aller fleste med COVID-19 opplever økt temperatur i ulik grad
 • Nyings: Nei
 • Hoste: Ja, langt over halvparten av alle med COVID-19 har tørr hoste.
 • Vondt i halsen: Ja, flere med COVID-19 har hatt vondt i halsen i sykdomsforløpet
 • Rennende eller tett nese: Veldig få med COVID-19 har rapportert om tett nese
 • Kløe i øyne/nese: Nei, men enkelte med COVID-19 har imidlertid hatt øyenbetennelse i forbindelse med sykdommen. Ved øyenbetennelse er øynene ofte røde med puss.
 • Utmattethet: Ja, flere opplever økt tretthet. Det er imidlertid noe under halvparten.
 • Pusteproblemer: Ja, litt under 20 prosent får problemer med pusten.

Symptomene tar utgangspunkt i en kinesisk studie av 55.924 bekreftet tilfeller av COVID-19. Studien er publisert i en rapport fra Verdens helseorganisasjon.

Fuktighet og varme fra nyset beskytter virus

For å avdekke nysets betydning for smitte med COVID-19 gjennomførte den amerikanske epidemiologen Lydia Bourouiba en rekke forsøk.

Hun filmet nys i ekstremt slow motion og avslørte hvordan et enkelt nys kan være den ultimate spreder av koronavirus.

Video: Se nys samle seg i en sky

Mens de største dråpene fra nyset faller til bakken, blir de aller minste, såkalte aerosoler, hengende i luften.

Aerosolene kan, akkurat som de større dråpene, inneholde smittsomme viruspartikler, og i nysets fuktige og varme sky kan de unngå uttørking og overleve i luften i minutter i stedet for få sekunder. Det gjelder imidlertid som utgangspunkt bare i et innendørs miljø, der vind og vær ikke i samme grad kan oppløse skyen.

Forsøkene innebærer at sosial distansering – et av våre beste vern mot smitte – kanskje kan trumfes av et enkelt nys. Og at en sikkerhetsavstand på to meter ikke alltid er nok.

Det er imidlertid fortsatt usikkerhet om hvor mange viruspartikler som skal til for å smitte med koronavirus. Uansett kan smittespredning fra et nys reduseres kraftig hvis man bare husker å nyse i et papirlommetørkle (som deretter kastes) og holde god hygiene.