Pestutbrudd på Madagaskar er ute av kontroll

De siste månedene har et utbrudd av lungepest på Madagaskar spredt seg med stor fart. Smitten er luftbåren, og landene rundt øya har høynet alarmberedskapen.

Pest

Helsemyndighetene har sendt ut redningsfolk for å desinfisere de pestrammede områdene.

© RIJASOLO/SCANPIX

Over 120 er døde og minst 1800 er smittet i det verste pestutbruddet i nyere tid. Slik lyder meldingen fra Verdens helseorganisasjon, WHO, som nå slår alarm.

Et voldsomt utbrudd av lungepest som herjer Madagaskar, er ennå ikke under kontroll, og har nådd landets hovedstad, Antananarivo. Derifra er risikoen for at sykdommen skal spres til andre land stor.

Ni omkringliggende land – bl.a. Kenya, Tanzania og Sør-Afrika – ha høynet beredskapen og holder ekstra øye med personer som har vært på Madagaskar.

Lungepest er luftbåren

Lungepest forårsakes av den samme bakterien – Yersenia pestis – som byllepesten, som utryddet en tredel av Europas befolkning på 1300-tallet.

Lungepest er den farligste av de to pestformene – i lungene blir bakterien luftbåren og kan smitte andre gjennom host, spytt og nys.

Symptomene er høy feber, hodepine og tretthet som blir etterfulgt av blodig hoste, diaré og pusteproblemer.

Septisk sjokk dreper

Når pestbakteriene inntar kroppen, kamuflerer de seg, slik at immunforsvaret ikke kan se dem. Der formerer de seg raskt, og når immunforsvaret oppdager at noe er galt, er det for sent.

Immunreaksjonen er kraftig og sender kroppen inn i et såkalt septisk sjokk – blodtrykket synker drastisk, og pulsen stiger eksplosivt. Hjertet takler ikke situasjonen, og konsekvensen er et hjertestans.

Ubehandlet har lungepest en dødelighet på 100 prosent, men en antibiotikakur i løpet av 24 timer etter at de første symptomene har vist seg, er nok til å behandle sykdommen.