Shutterstock
Flåtbid

Alternativ vaksine kan være kuren mot borrelia

Forskere blåser til kamp mot borreliabakterien med en potensiell vaksine og et middel som kan ta livet av selv resistente utgaver av bakterien.

Mange tusener mennesker blir hvert år smittet med den flåttbårne bakterien Borrelia burgdorferi, som gir sykdommen borreliose, som i verste fall gir lammelser og betennelsestilstander i hjertemuskel, hjerne og nerver.

Legevitenskapen har derfor i flere tiår arbeidet for å finne effektive våpen mot den fryktede sykdommen. Og nå kan to ulike forskergrupper bringe gode nyheter.

Alternativ vaksine gir full beskyttelse

Amerikanske forskere har funnet en ny måte å gi immunitet overfor borrelia. I stedet for å gi en tradisjonell vaksine, dser man over tid lærer kroppen å danne antistoffer, bruker forskerne et enkelt og veldig effektivt antistoff til å nedkjempe bakterien.

Antistoffet sprøytes inn i kroppen som en normal vaksine én gang i året og gir med det samme beskyttelse mot borrelia. Når antistoffet finnes i blodet, tar kroppen knekken på bakterien allerede når flåtten tar sin første slurk blod. Borrelia blir altså nedkjempet mens bakterien fortsatt er i flåttens mage – og før den i det hele tatt når inn i kroppen.

I dyreforsøk har den alternative vaksinen vist seg 100 prosent effektiv, og derfor begynner på forskere nå de første kliniske forsøkene på mennesker, som forventes å være ferdige i 2021.

Spesiell antibiotika eliminerer resistent borrelia

Borrelia behandles i dag med antibiotika, og selv om mange blir friske etter den behandlingen, anslås det at opp mot 20 prosent ikke responderer.

De pasientene fortsetter derfor med å ha alvorlige symptomer som muskelsmerter og utmattethet, noe som kan fortsette i årevis og kanskje resten av livet.

Men forskere fra fra Standford University har etter seks års leting funnet et middel som gir nytt håp.

I forsøk på mus har antibiotikatypen azlocillin nemlig vist seg spesielt effektiv mot borreliabakterien. Azlocillin slo ned bakterien uansett om middelet ble gitt 7, 14 eller 21 dager etter infeksjon.

Dessuten slo det også ned antibiotikaresistente utgaver av bakterien i laboratorietester, noe som kan være et viktig skritt for de menneskene som sliter med varige symptomer. Flere forskere mener nemlig at det er de resistente formene av bakterien som kan gjøre at sykdommen trekker i langdrag.

Azlocillin er allerede sikkerhetsgodkjent av amerikanske legemiddelmyndigheter, FDA, og forskerne arbeider nå for å lage azlocillin i pilleform, slik at de kan begynne på kliniske forsøk på mennesker i den nærmeste framtiden.