Mange tusener mennesker blir hvert år smittet med den flåttbårne bakterien Borrelia burgdorferi, som gir sykdommen borreliose, som i verste fall gir lammelser og betennelsestilstander i hjertemuskel, hjerne og nerver.
Legevitenskapen har derfor i flere tiår arbeidet for å finne effektive våpen mot den fryktede sykdommen. Og nå kan to ulike forskergrupper bringe gode nyheter.
Alternativ vaksine gir full beskyttelse
Amerikanske forskere har funnet en ny måte å gi immunitet overfor borrelia. I stedet for å gi en tradisjonell vaksine, dser man over tid lærer kroppen å danne antistoffer, bruker forskerne et enkelt og veldig effektivt antistoff til å nedkjempe bakterien.
Antistoffet sprøytes inn i kroppen som en normal vaksine én gang i året og gir med det samme beskyttelse mot borrelia. Når antistoffet finnes i blodet, tar kroppen knekken på bakterien allerede når flåtten tar sin første slurk blod. Borrelia blir altså nedkjempet mens bakterien fortsatt er i flåttens mage – og før den i det hele tatt når inn i kroppen.
I dyreforsøk har den alternative vaksinen vist seg 100 prosent effektiv, og derfor begynner på forskere nå de første kliniske forsøkene på mennesker, som forventes å være ferdige i 2021.