Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Nye tester bekrefter koronavirus på 15 minutter

Koronavirusets spredning kan stoppes hvis vi tester og isolerer smittede, sier WHO. Nye, raske tester skal bane vei for å peke ut og bryte smittekjedene.

Shutterstock

«Vi kan ikke stoppe denne pandemien hvis vi ikke vet hvem som er smittet. Vi har ett enkelt budskap til alle land: test, test, test. Test alle mistenkte tilfeller». Det sa WHOs generaldirektør Tedros Adhanom Ghebreyesus på en pressekonferanse 16. mars.

Uttalelsen kom etter at flere land har skiftet strategi i kampen mot koronavirus og i stor grad har sluttet å teste og identifisere den syke delen av befolkningen. I stedet vil de dempe smittespredningen og behandle alvorlig syke.

En av årsakene til at så få blir undersøkt for sykdommen, er at et det krever både tid og ressurser. Heldigvis kommer det nå enkle, raske tester fra for eksempel MIT-firmaet E25Bio og en rekke andre legemiddelfirmaer i USA, Sør-Korea og Irland og Irland.

Dagens tester krever dyrebar tid

Metoden som brukes i dag, kalles heter sanntids-PCR.

Testen fungerer ved at en slimprøve tas fra nesen eller halsen med en bomullspinne. Prøven plasseres i små reagensrør i en maskin som kopierer det genetiske materialet. Hvis prøven inneholder viruset, vil prosessen avsløre det.

Men PCR-testen varer mellom 2 og 48 timer, et sikkert resultat krever gode, nedkjølte prøver fra nese og svelg, og maskinene bruker sjeldne råmaterialer som det blir stadig vanskeligere å framskaffe.

Dessuten er det et stort problem å peke ut hvem som skal testes, siden mange bærer sykdommen uten å utvise symptomer.

En dråpe blod avslører diagnosen

De nye, raske testene er som en avansert graviditetstest og gir resultater på 10–20 minutter.

I stedet for poding bruker de en dråpe fortynnet blod som dryppes ned i den ene enden og beveger seg gjennom testen via tynne, forgrenete rør.

Hvis pasienten bærer viruset, vil blodprøven inneholde bestemte antistoffer – Immunoglobulin M og Immunoglobulin G – som på vei gjennom testen reagerer med partikler dekket med COVID-19-antigener. Partiklene kobler seg til antistoffene, og miksturen fortsetter til en eller flere teststreker, der de reagerer med andre antistoffer som vil skifte farge og avsløre et positivt resultat.

De raske testene vil være spesielt nyttige i situasjoner der testpersonen fortsatt ikke utviser symptomer.

Ny test skal sikre leger og sykepleiere i frontlinjen

Raske tester fra for eksempel legemiddelfirmaet BioMedomics i USA har allerede vært brukt i brede screeninger i Kina, men nå avventer de nye testene hastegodkjennning av helsemyndighetene. Dermed vil de kunne brukes til å stille diagnoser raskt og effektivt.

De raske testene er ifølge produsentene har en presisjon på bare 90 prosent og er derfor ikke tiltenkt hjemmebruk, på grunn av risikoen for falske alarmer. I første omgang skal de teste sykehuspersonale og andre nøkkelpersoner.

Les også:

Sykdommer

Spanskesyken og korona: Her er det de avgjørende forskjellene

13 minutter
Sykdommer

Koronavirus LIVE-blogg: Få overblikket her

29 minutter
Sykdommer

Slik unngår du koronavirus i butikken

5 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul