Shutterstock

Nye tester bekrefter koronavirus på 15 minutter

COVID-19-pandemien kan stoppes, men bare hvis vi tester og isolerer smittede, er meldingen fra WHO. Nå kommer ny testteknologi til unnsetning.

«Vi kan ikke stoppe denne pandemien hvis vi ikke vet hvem som er smittet. Vi har ett enkelt budskap til alle land: test, test, test. Test alle mistenkte tilfeller». Det sa WHOs generaldirektør Tedros Adhanom Ghebreyesus på en pressekonferanse 16. mars.

Uttalelsen kom etter at flere land har skiftet strategi i kampen mot koronavirus og i stor grad har sluttet å teste og identifisere den syke delen av befolkningen. I stedet vil de dempe smittespredningen og behandle alvorlig syke.

En av årsakene til at så få blir undersøkt for sykdommen, er at et det krever både tid og ressurser. Heldigvis kommer det nå enkle, raske tester fra for eksempel MIT-firmaet E25Bio og en rekke andre legemiddelfirmaer i USA, Sør-Korea og Irland og Irland.

Dagens tester krever dyrebar tid

Metoden som brukes i dag, kalles heter sanntids-PCR.

Testen fungerer ved at en slimprøve tas fra nesen eller halsen med en bomullspinne. Prøven plasseres i små reagensrør i en maskin som kopierer det genetiske materialet. Hvis prøven inneholder viruset, vil prosessen avsløre det.

Men PCR-testen varer mellom 2 og 48 timer, et sikkert resultat krever gode, nedkjølte prøver fra nese og svelg, og maskinene bruker sjeldne råmaterialer som det blir stadig vanskeligere å framskaffe.

Dessuten er det et stort problem å peke ut hvem som skal testes, siden mange bærer sykdommen uten å utvise symptomer.

En dråpe blod avslører diagnosen

De nye, raske testene er som en avansert graviditetstest og gir resultater på 10–20 minutter.

I stedet for poding bruker de en dråpe fortynnet blod som dryppes ned i den ene enden og beveger seg gjennom testen via tynne, forgrenete rør.

Hvis pasienten bærer viruset, vil blodprøven inneholde bestemte antistoffer – Immunoglobulin M og Immunoglobulin G – som på vei gjennom testen reagerer med partikler dekket med COVID-19-antigener. Partiklene kobler seg til antistoffene, og miksturen fortsetter til en eller flere teststreker, der de reagerer med andre antistoffer som vil skifte farge og avsløre et positivt resultat.

De raske testene vil være spesielt nyttige i situasjoner der testpersonen fortsatt ikke utviser symptomer.

Ny test skal sikre leger og sykepleiere i frontlinjen

Raske tester fra for eksempel legemiddelfirmaet BioMedomics i USA har allerede vært brukt i brede screeninger i Kina, men nå avventer de nye testene hastegodkjennning av helsemyndighetene. Dermed vil de kunne brukes til å stille diagnoser raskt og effektivt.

De raske testene er ifølge produsentene har en presisjon på bare 90 prosent og er derfor ikke tiltenkt hjemmebruk, på grunn av risikoen for falske alarmer. I første omgang skal de teste sykehuspersonale og andre nøkkelpersoner.