Shutterstock
Johnson & Johnsons vaccine har søgt om godkendelse i EU

Ny vaksine kan bremse nye utbrudd og stoppe sørafrikansk mutasjon

Den er billig, enkel å håndtere og tilstrekkelig effektiv. En ny koronavaksine har et par ess i ermet som utgjør en ny type redningsplanke i pandemien.

Johnson & Johnsons etterlengtede vaksine er nå nødgodkjent i EU. Den virker etter bare ett stikk og kan derfor bli helt avgjørende når vi skal bekjempe nye utbrudd av Covid-19.

Vaksinen er den fjerde i rekken – etter vaksiner fra Pfizer/BioNTech, Moderna og AstraZeneca.

Vaksinen fra legemiddelfirmaet Johnson & Johnson og Janssen Pharmaceuticals tilbyr ikke bare en kjærkommen mulighet for å skru opp vaksinasjonstempoet.

Den skiller seg også grunnleggende fra de andre vaksinene på markedet i både type, dosering og virkning på mutasjoner – og kan dermed bli en gamechanger.

Hvor effektiv er Johnson & Johnsons vaksine?

Studier har vist at Johnson & Johnsons vaksine:

  • Forhindrer COVID-19 hos 66 prosent av de vaksinerte.
  • Forhindrer nesten 85 prosent av alvorlige tilfeller.
  • Ser ut til å virke like godt mot den sørafrikanske varianten som andre varianter
  • Ser ut til å virke like godt hos forsøkspersoner over 60 som hos yngre.

Selv om vaksinen ved første øyekast virker dårligere enn for eksempel Pfizers vaksine, med en effektivitet på om lag 95 prosent, advarer forskere mot å sammenligne tallene.

Anthony Fauci anbefaler Johnson & Johnson-vaksinen uten forbehold

Johnson & Johnson-vaksinen er, i motsetning til de andre godkjente vaksinene, testet på et tidspunkt da mer smittsomme virusmutasjoner var i omløp. Mot den sørafrikanske varianten beskytter vaksinen 64 prosent – noe som er bedre enn for eksempel AstraZeneca-vaksinen.

Dessuten understreker forskere at vaksinen fyller sin viktigste rolle: Å motvirke behandlingskrevende tilfeller av COVID-19.

Av de 22 000 som har fått vaksinen under Fase-3 forsøk, er ingen døde av COVID-19. Dessuten ser vaksinen ut til bare å ha milde bivirkninger.

Hvordan virker Johnson & Johnsons vaksine? &

Vaksinen bygger på et uskadeliggjort såkalt adenovirus. Virusets arvemateriale har fått et stykke DNA-kode fra SARS-CoV-2.

Når adenoviruset blir sprøytet inn med en vaksine, trenger den inn i cellene og danner koronavirusets spikeproteiner.

Neste gang immunforsvaret møter proteinene, gjenkjenner den infeksjonen og går til motangrep.

Koronavirusets spikeprotein binder seg til ACE2-reseptoren.

Når koronaviruset støter på en av kroppens celler, fungerer spikeproteinene som en slags nøkkel som binder seg til molekyler på overflaten av cellen, såkalte reseptorer. Forskerne oppdager nylig at koronavirusets overflateproteiner binder seg til en spesiell reseptor på cellen våre som Kalles ACE2 – som blant annet finnes i lungene.

© NEXU Science Communication

Vaksinens trumfkort er at den bare krever én innsprøyting. Dermed kan den hjelpe utsatte befolkningsgrupper, for eksempel hjemløse, som kan vaksineres en gang for alle, snarere enn med flere ukers mellomrom.

Den ene dosen gjør også Johnson & Johnson-vaksinen interessant i forhold til å motvirkende utbrudd i startfasen i framtiden.

I tillegg kan vaksinen oppbevares i kjøleskap i tre måneder, noe som øker brukbarheten i u-land uten ressurser til å holde vaksiner frosset ned.

Vaksinen er nødgodkjent i USA.