William G. Fairbrother
Ny test for Korona

Ny pusteprøve avslører covid-19 og virusets hemmeligheter

Et pust kan raskt avsløre om du er smittet av covid-19 – helt uten bomullspinner i halsen.

Mens vi lengter etter slutten på korona-pandemien, jobber vitenskapen med nye løsninger som gjør livet under de stadige smittebølgene til å holde ut.

Siste skudd på stammen er The Bubbler – Bobleren – som både kan fange covid-19 i luften du puster ut og anslå antall viruspartikler.

Dermed kan pusteprøven, i motsetning til eksisterende koronatester også avsløre hvor smittsom en covid-pasient er.

Pusteprøven er billigere, raskere og mer behagelig

Bobleren er utviklet av forskere ved Brown University og Rhode Island Hospital i USA og består av et reagensrør med en pipette gjennom lokket. Så du blåser gjennom pipetten til en reaksjonsvæske i bunnen av glasset.

Pust i reagensglas afslører COVID

Man blåser inn luft på toppen (1), og den går gjennom pipetten (2) til reaksjonsvæsken (4) nederst. Væsken er isolert under et oljelag (3), som hindrer forurensning.

© Fairbrother et al.

Luften man puster ut, får væsken til å boble – derav navnet – mens eventuelle viruspartikler reagerer med enzymer. Reaksjonen konverterer virusets genetiske materiale, RNA, til DNA, gjennom en prosess som kalles revers transkripsjon.

Prøven blir deretter analysert i eksisterende PCR-maskiner, som gjennom oppvarming og kjøling dyrker prøvens innhold av virus-DNA. Svaret er klart etter ca. to timer.

Bobleren gir et konkret bilde av konsentrasjonen av viruspartikler i hals og lunger og dermed hvor smittsom en person er. De testene som brukes i dag, kan ikke skille mellom om en person er smittet og en person som har vært det, men har virusrester i halsen.

I et forsøk på 70 pasienter viste metoden også flere fordeler sammenlignet med spytt- og slimprøver fra tungen og bakveggen i munnhulen:

  • Bobleren gir en indikasjon på om infeksjonen sitter i lungene, noe som kan gi alvorlig sykdom.
  • Oppfinnelsen kan vise virusmengde – hvor mye virus som er i kroppen.
  • Metoden kan avsløre hvilken SARS-CoV-2-variant som forårsaker sykdommen. Vanligvis kreves en ytterligere kartlegging av virusets genom for å bestemme varianten.
© Shutterstock

Slik gjennomføres dagens PCR-tester

Pusteprøven kan tas hjemme

Bobleren er fortsatt langt fra masseproduksjon, men hvis de første resultatene holder van, kan oppfinnelsen endre livet med koronaviruset.

I eksperimentene undersøkte forskerne for eksempel muligheten for å bruke The Bubbler i ventilasjonssystemer. Eksperimentene viste at Bubbleren også på avstand kunne plukke opp SARS-CoV-2 som mikroskopiske dråper i luften.

Forskerne håper at systemet på sikt kan bidra til å fange opp smittefaren på arbeidsplasser eller følge spredningen av varianter i det offentlige rom.

Fordi metoden er stabil og tåler temperatursvingninger, kan en test med Bobleren i teorien tas hjemme og deretter leveres inn til analyse.

Forskerne har søkt amerikanske helsemyndigheter om akuttbehandling av en godkjenning av Bubbleren. Hvis alt går bra kan de første pustetestene være på markedet om et halvt år.