Ny oppdagelse kan gjøre slutt på eksem
Forskere har endelig funnet ut hva som går galt i huden når du får eksem. Og det betyr at de kan forebygge problemet i stedet for å behandle det.

30 prosent av verdens barn og 3 prosent av de voksne har det.
Eksem er en verdensomspennende lidelse som det har vært vanskelig å gjøre noe med. Men det kan kanskje endre seg nå.
For forskere fra Newcastle University i England har i samarbeid med selskapet GSK Stiefel avslørt hva som får huden til å utvikle eksem.
Mutasjon fører til eksem
I flere tiår har forskere visst at eksem henger sammen med mangelen på et protein i huden: filaggrin.
Filaggrin er med på å danne hudceller og spiller en viktig rolle i hudens barrierefunksjon, som forebygger hud-infeksjoner.
Hvis du har en genetisk mutasjon som gjør at kroppen ikke produserer nok filaggrin, kan du få hudproblemer, blant annet eksem.
Nå har de engelske forskerne kartlagt nøyaktig hvordan eksem utvikler seg når huden mangler filaggrin. En rekke viktige proteiner og celle-prosesser endrer seg, slik at huden klør, flasser og blir rød.
17 proteiner endrer seg
Forskerne har kommet fram til resultatene ved tester på prøver av levende hud som ble manipulert til å mangle filaggrin. Det rammet cellene hardt – 17 proteiner endret seg, og resultatet ble eksem.
Dermed har forskerne funnet årsaken til at huden noen ganger blir rød og skaller av, og det er et stort gjennombrudd. Nå kan de lage medisiner som er målrettet mot de proteinene som uttrykkes feil, og kanskje stanse den irriterende lidelsen før den bryter ut.