Shutterstock

Nei, her avslører ikke WHO-direktøren at noen land bruker koronavaksiner til å drepe barn

Mange innlegg i sosiale medier hevder at WHO har innrømmet at koronavaksinene dreper barn. Men det er slett ikke det Tedros Adhanom Ghebreyesus sier, selv om en feilsnakking får det til å høres sånn ut.

En enkel feilsnakking vekker for tiden stor oppsikt på sosiale medier.

I flere innlegg både i Danmark og andre land kan man lese at Verdens helseorganisasjon (WHO) nå bekrefter det mange mener å ha visst hele tiden – nemlig at covid 19-vaksinene dreper barn.

Under pressekonferansen WHO avholdt 20. desember, sier organisasjonens generaldirektør, Tedros Adhanom Ghebreyesus, at noen land bruker forsterkningsvaksiner til å drepe barn. I hvert fall hvis man skal tro innleggene.

Alle innleggene henviser til videosnutter fra pressekonferansen der WHO-generaldirektøren angivelig sier: «So if it (forsterkningsvaksinene, red.anm.) is going to be used, it is better to focus on those groups who have risk of severe diseases and death, rather than, as we see some countries are using to give boosters to kill children, which is not right.»

Ghebreyesus skulle altså angivelig si at det er bedre å prioritere å vaksinere risikogrupper enn å bruke forsterkningsvaksinene til å drepe barn, slik noen land gjør.

Og den uttalelsen har ført til raseri blant brukere på sosiale medier.

© Shutterstock

«SA HAN VIRKELIG DET?!», skriver en bruker i et innlegg med videoen.

Og nei, Ghebreyesus sa ikke at covid 19-vaksinene dreper barn.

I stedet var det snakk om en enkel feilsnakking. WHO-generaldirektøren snubler i ordet «children» og begynner ordet med en k-lyd før han retter seg selv og sier «children».

Men siden han først sier «kil…» med en k-lyd, høres det altså ut som om han sier «kill children», ’drepe barn’.

WHO retter opp

Da videosnutten begynte å spre seg på sosiale medier, tilbakeviste WHO påstanden om at Ghebreyesus mener at koronavaksinene dreper barn.

«Han gjentok en stavelse slik at det ble til ’cil-children’. En hvilken som helst annen tolkning av det er 100 prosent feil», sier en talsperson fra WHO til BBC.

Det Ghebreyesus egentlig sa, var at man bør prioritere å gi koronavaksiner til risikogrupper i stedet for å gi dem til barn, som vanligvis ikke blir alvorlig syke av covid-19.

Samtidig sa han at det er feil å prioritere å gi barn i høyinntektsland forsterkningsvaksiner når det fortsatt er eldre mennesker i mange land som enda ikke har fått første vaksinedose.

Det framgår også av WHOs transkribering av pressekonferansen.