Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Nå kan vi helbrede myggen for malaria

Forskere har funnet en mikroorganisme som bekjemper malariaparasitten i myggen. Ved å spre organismen kan vi kanskje kvitte oss med den fryktede sykdommen.

Science Photo Library

Hvert år smittes over 200 millioner mennesker med malaria, og ifølge Verdens helseorganisasjon, WHO, dør over 400 000 av sykdommen. Det gjør den til en av verdens mest dødelige sykdommer, og hittil har kampen konsentrert seg om å bekjempe myggen som sprer den.

Nå foreslår en forskergruppe fra England og Kenya en helt annen metode: å helbrede myggen for malaria, slik at de ikke kan smitte mennesker.

Nytt våpen bryter parasittens livssyklus

Malaria skyldes parasitten Plasmodium, som er avhengig av både myggen og mennesker for å gjennomføre livssyklusen sin. I to av livsstadiene har den mennesket som vert, og i det tredje bor den i myggen.

Hvis vi kan utruste myggen med et våpen som bekjemper parasitten, kan vi ødelegge livssyklusen og dermed beskytte oss selv mot malaria. Det er det våpenet forskergruppen nå har funnet.

En sopplignende mikroorganisme kan holde myggen fri for malariaparasitten. Dermed kan ikke lenger et stikk fra myggen smitte mennesker med sykdommen.

© University of Glasgow

Ved bredden av Victoriasjøen i Kenya har de fanget inn myggen som inneholder en hittil ukjent mikroorganisme som åpenbart beskytter mot malariaparasitten.

Organismen tilhører gruppen av såkalte mikrosporidia, som er beslektet med sopper. I noen områder fant forskerne organismen hos ni prosent av myggen.

Gir 100 prosents beskyttelse

Ikke en eneste av de myggene som inneholdt organismen, hadde malariaparasitten i kroppen, og det tolker forskerne som et tegn på at organismen gir myggen 100 prosents beskyttelse.

Forsøk i laboratoriet, der forskerne infiserte myggen med både organismen og malariaparasitten, ga det samme resultatet.

5000 barn under fem år dør av malaria hver eneste uke.
Det viser oversikter fra Verdens helseorganisasjon, WHO.

Studiene viste også at når myggen formerer seg, gir hunnene organismen videre til neste generasjon.

Det innebærer at det er mulig å spre organismen blant myggbestandene slik at de blir kvitt malaria og dermed ufarlige for mennesker.

Les også:

Sykdommer

Virus skal kurere diabetes

12 minutter
Sykdommer

Hva er verst: pest eller kolera?

2 minutter
Sykdommer

3 våpen ruster oss mot koronavirusets neste bølge

4 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul