Malariavaksine tas i bruk neste år

750 000 barn i Kenya, Ghana og Malawi skal neste år vaksineres mot den livsfarlige malariaparasitten. Håpet er at den nye vaksinen kan redde titusenvis av liv.

10. mai 2017 av Babak Arvanaghi

På tross av mange års intensiv innsats er malaria fortsatt en av verdens mest dødelige sykdommer. Hvert år tar den fryktede parasitten livet av nesten en halv million mennesker – hovedsakelig i verdens fattigste områder.

Men nå tar forskerne i bruk et nytt våpen.

En lovende vaksine mot malaria blir i 2018 rullet ut i tre afrikanske land. Håpet er at den kan redde titusenvis av menneskeliv.

Krever fire stikk

Verdens helseorganisasjon, WHO, står bak utdeling av vaksinen RTS,S, som i laboratorieforsøk har hatt relativt stor effekt: 40 prosent av de vaksinerte ble immune mot malaria.

Derfor skal 750 000 barn fra Kenya, Ghana og Malawi vaksineres neste år for å se om vaksinen har samme effekt utenfor laboratoriet.

Det største problemet med vaksinen er at den må gis i fire doser. De første tre blir gitt med en måneds mellomrom, mens den fjerde gis 18 måneder senere. Det kan bli vanskelig å gjennomføre i fattige og underutviklede områder. 

Den mest lovende

RTS, S er bare én av en rekke malariavaksiner. Men det er den mest lovende.

Håpet er at den i kombinasjon med myggspray og myggnett kan bli en effektiv motstander for den myggbårne parasittsykdommen.

Testprogrammet i de tre landene avgjør om vaksinen tas i bruk i større skala.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: