Shutterstock

Lys er den nye spriten: LED-lamper ødelegger koronavirus

Et supervåpen mot koronavirus tegner seg i horisonten i form av lys. Forskning på ultrafiolett stråling peker fram mot ny teknologi som både trygt og skånsomt ødelegger viruspartikler i luften, på overflater og på huden.

Når solen steker vet de fleste at det direkte sollyset bør nytes med måte. Solstrålene inneholder UV-lys – stråling i den ultrafiolette delen av lysets spektrum – som kan føre til solbrenthet og i verste fall hudkreft.

Men i kampen mot koronavirus kan de skadelige virkningene ha en positiv effekt.

Nylig har forskere funnet fram til at strålingen fra en del av spekteret som kalles Far-UVC dreper mikrober uten å gjøre skade på hud eller øyne hos mennesker. Samtidig har forskere utviklet LED-dioder som effektivt dreper mikrober med UV-lys.

Dermed er veien banet for et nytt supervåpen mot koronavirus.

Se hvordan Far-UVC kan drepe bakterier og viruspartikler uten å skade huden:

UV ødelegger DNA

Det finnes tre typer UV-lys: UVA, UVB og UVC.

De to første har de lengste bølgelengdene og kan penetrere huden, skade genetisk materiale – altså DNA – og på sikt gi kreft.

UVC kan føre til solbrenthet på få sekunder, men heldigvis forhindrer ozonmolekyler i atmosfæren stråling i nettopp disse bølgelengdene i å nå ned til jordoverflaten.

Kunstig UVC-lys blir allerede nå brukt til å desinfisere overflater på for eksempel sykehus ved hjelp av selvkjørende roboter.

Metoden er velkjent fra for eksempel vannverk, der det siden 1950-tallet har blitt brukt til å drepe mikrober i vannet. Hittil har teknologien vært for farlig å utsette mennesker for, og Verdens helseorganisasjon, WHO, har advart mot å bruke UV-lys mot koronavirus.

Men vitenskapelige studier har vist at far-UVC-stråling som har korte bølgelengder – omkring 222 nanometer – ikke kan penetrere hudens øverste lag, mens den energirike UVC-strålingen inaktiverer de mikroskopiske koronaviruspartiklene ved å ødelegge det genetiske materialet som ligger innkapslet i viruspartikkelen.

Studier har vist at Far-UVC både inaktiverer de farlige, antibiotikaresistente MRSA-bakterier og influensapartikler i luften.

LED-lamper dreper virus på 30 sekunder

Samtidig har amerikanske forskere klart å utvikle LED-dioder som sender ut desinfiserende UVC-lys. Nå har en koreansk samarbeidspartner i prosjektet bevist at LED-dioder kan drepe 99,9 prosent av koronaviruspartikler på 30 sekunder. UV-lys har tidligere vist seg å virke effektivt mot viruset som forårsaket SARS.

LED-dioder virker ved å lede strøm gjennom ulike materialer. I de nye UVC-diodene har forskerne fra UC Santa Barbara kombinert aluminiumgalliumnitrid (AlGaN) med silisiumkarbid (SiC) som har en lignende atomkrystallstruktur. Jo mer ensartet materialenes struktur er, jo mer effektive er lampene.

Diodene er ikke bare mindre, mer pålitelige og holdbare enn tradisjonelle kvikksølvbaserte UVC-lamper, de er også mye billigere.

Før de nye gjennombruddene kan kombineres i for eksempel en far-UVC-lommelykt som kan brukes i stedet for sprit, vil det dessverre gå noen tid. Men i første omgang foreslår forskerne å innebygge LED-diodene i for eksempel delebiler, slik at de automatisk slås på når bilen er tom.