Shutterstock
Sanger Justin Bieber på rød løber

Lammende syndrom skyldes vanlig virus på avveier

Justin Bieber har blitt midlertidig lam på den ene siden av ansiktet på grunn av Ramsay Hunt-syndromet. Et veldig vanlig virus på avveier gir den sjeldne nevrologiske sykdommen.

Superstjernen Justin Bieber har avlyst en rekke konserter fordi han har blitt lam på den ene siden av ansiktet på grunn av Ramsay Hunt-syndromet.

Den nevrologiske sykdommen skyldes det samme viruset som fører til vannkopper og helvetesild.

Det påfallende syndromet skyldes at ansiktsnerven er angrepet av viruset, og det fører til en lammelse som vanligvis kan kureres.

Viruset fører til vanlige sykdommer

Viruset som for tiden herjer popstjernens ansikt, heter varicella-zostervirus (VZV). Det er et av de ni herpesvirusene som kan ramme mennesker.

VZV rammer ofte barn, der det fører til vannkopper, som er en av de vanligste barnesykdommene.

Viruset forlater aldri kroppen igjen når det først har fått tak. Det ligger inaktivt i nervesystemet, og hvis det blir aktivert igjen, slår det ut som helvetesild.

En svensk studie har vist at risikoen for å få helvetesild stiger med alderen. Utbruddet viser seg som røde blemmer som klør og svir, ofte ledsaget av hodepine.

Helvetesild rammer bare mennesker som tidligere har hatt vannkopper. Forskerne vet fortsatt ikke nøyaktig hva som får det slumrende viruset til å angripe igjen.

Heldigvis er det veldig sjeldent å få helvetesild mer enn to ganger.

Røde blærer på irriteret hud

Et utbrudd av helvetesild varer vanligvis to til fire uker, men noen ganger kan man ha smerter selv etter at utslettet har forsvunnet.

© Shutterstock

Angrep på bestemt nerve lammer ansiktet

I sjeldne tilfeller blir viruset reaktivert, men ikke som helvetesild. I stedet infiserer det ansiktsnerven, og det fører til Ramsay Hunt-syndrom.

Mennesker har to nerver som sender meldinger fra hjernen til muskulaturen i ansiktet. Nerven begynner i hjernestammen og går rett under øret.

Det er her VZV angriper nervecellene – som regel bare én av de to ansiktsnervene. Og derfor blir pasienter med syndromet bare lamme på den ene siden av ansiktet – akkurat som Justin Bieber.

© Shutterstock / Kateryna Kon

Tegn på lammelse av ansiktsnerven

Redusert eller manglende evne til å rynke på pannen eller løfte øyenbrynet.

Hengende øyelokk og manglende evne til å blunke.

Asymmetrisk smil og slappe eller hengende kinn.

Hengende munnvik.

På samme måte som med helvetesild er det uklart hva det er som får viruset til å våkne og gå til angrep. Bare rundt 5 av 100 000 mennesker får syndromet.

Heldigvis kommer sju av ti pasienter seg gjennom sykdommen uten varige skader hvis de får behandling innen tre døgn etter de første symptomene.

Grammy-vinneren Bieber har selv publisert et innlegg på Instagram der han forteller at symptomene blir mindre alvorlige for hver dag.