Shutterstock
Spisesopper, kreft, sopp, risiko

Sopp reduserer risikoen for kreft

18 gram sopp om dagen kan redusere risikoen for kreft med 45 prosent, viser forskning.

Hvis du er en av dem som elsker å gafle i deg sjampinjong, har forskerne gode nyheter til deg.

De har nemlig i en stor studie konkludert med at et fast inntak av sopp reduserer risikoen for kreft betraktelig.

Ved å analysere data fra 19 500 kreftpasienter fra perioden mellom 1966 og 2020 fant forskerne ut at personer som inntar om lag 18 gram matsopp om dagen, har 45 prosent lavere risiko for å utvikle en kreftsykdom.

Sopp inneholder viktig stoff

Årsaken til den beskyttende effekten er ergotionein, en aminosyre som finnes i matsopp.

Stoffet er ifølge forskerne en effektiv antioksidant og cellebeskytter som sannsynligvis er årsaken bak det oppsiktsvekkende resultatet.

Sopp som shiitake, østerssopp og maitake inneholder mye ergotionein, men også vanlig hvit sjampinjong og portobello har en effekt.

Størst effekt ved brystkreft

Forskerne undersøkte også ulike typer kreft og fant ut at soppspisere hadde enda lavere risiko for å utvikle bestemte typer kreft.

Det gjelder særlig brystkreft, viser forskernes oversikt.