Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Nytt filter fanger kreftceller

Et lite, bærbart apparat som kan fange inn kreftceller før de danner nye svulster. Det er det amerikanske forskere har oppfunnet med i et nytt filter på størrelse med en sigarettpakke. Målet er at apparatet skal rense alt blodet i kroppen på noen timer.

Shutterstock

Forskere fra University of Michigan i USA har utviklet et bærbart filter som kan hindre at kreft sprer seg og danner nye svulster, såkalte metastaser.

Filteret fanger inn de kreftcellene som forlater en svulst og driver rundt i kroppen med blodstrømmen – klare til å slå seg ned et nytt sted.

Oppfinnelsen tar ikke mer plass enn en sigarettpakke, så kreftpasienten kan ha den med seg, for eksempel montert på overarmen. Blodfilteret kobles til en blodåre slik at blodet ledes inn gjennom filteret og deretter tilbake i åren igjen.

Kreftceller henger fast som fluer på papir

Selve filteret består av et lag av karbonmaterialet grafen, som blodet strømmer over. På overflaten av grafenet sitter det antistoffer som binder seg til bestemte proteiner på cellemembranen til kreftcellene.

De syke cellene blir dermed hengende på filteret som fluer på et fluepapir, mens de sunne cellene fortsetter uhindret. I filteret tilføres blodet et stoff som kalles heparin, som hindrer at det størkner.

Det gjør at det ikke oppstår blodpropp når blodet kommer tilbake i kroppen.

Kreftcellene fanges som fluer på fluepapir

1 / 5
12345

Et filter leder blodet gjennom en labyrint av små kanaler som har et tynt lag grafen i bunnen. Antistoffer på grafenet fanger inn de kreftcellene som flyter forbi.

© Mikkel Juul Jensen & Tae Hyun Kim

Renser blodet på 2 timer

Forskerne har foreløpig testet en prototype på oppfinnelsen på hunder med kreft. Filteret klarte å rense 1–2 prosent av blodet i løpet av en periode på to timer.

En senere opptelling avslørte at filteret hadde fanget inn 3–5 ganger så mange kreftceller per milliliter blod som det er mulig å gjøre med eksisterende metoder, der leger tar ut og renser én porsjon blod av gangen.

Forskerne vil nå arbeide for å øke gjennomstrømningen i filteret, slik at det blir enda mer effektivt.

Målet er å nå opp i en hastighet som kan rense alt blodet i en menneskekropp på bare 2–3 timer.

Hvis de klarer det, regner forskerne med å kunne teste oppfinnelsen på mennesker i løpet av tre år.

Les også:

Kreft

Vaksiner knekker kreften

12 minutter
Coronavirus
Sykdommer

Coronavirus spreder sig - skal du frygte en pandemi?

8 minutter
Kreftceller
Kreft

Blodlabyrint fanger kreftceller

1 minutt

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

passowrd_reset.form.email_help
Ugyldig e-postadresse

Skriv inn passord

Vi har sendt en e-post til med en kode
Feil: Skriv inn kode

Nytt passord

Passord er påkrevd
Vis Skjul