Ny type skanning skal redde menn med kreft i prostata

Britiske forskere har utviklet en ny metode som er dobbelt så god til å snuse opp prostatakreft som nåværende metoder – og det helt uten bivirkninger.

Prostatakreft

En ny type skanning gjør det enklere å finne prostatakreft.

© Shutterstock

12 tykke nåler som stikkes opp i endetarmen og deretter bores inn i prostata.

Omtrent slik foregår det når menn skal testes for prostatakreft i dag. Det voldsomme inngrepet kan gi bivirkninger som blødning, infeksjoner og impotens.

Derfor har britiske forskere utviklet en ny metode til å diagnostisere krefttypen, og den er både er mindre skadelig og langt bedre egnet til å finne kreftceller i prostata.

Fire bilder blir til ett

Den nyutviklede metoden krever bare at mennene tar en tur i en såkalt multiparametrisk MR-skanner og får utført en spesiell MR-scanning.

Skanneren tar fire typer bilder og kombinerer dem til ett bilde som kan påvise kreft i området.

Dagens metode med vevsprøver har en suksessrate på 47 prosent når kreften skal finnes. Den nye metoden har en suksessrate som er nesten dobbelt så høy – den finner 93 prosent av krefttilfellene.

Kan snart bli standard

Den store forskjellen skyldes at selv om det blir tatt mange vevsprøver, så er det ikke sikkert at legene treffer kreftcellene med nålene.

Det britiske forskergruppen har testet den nye metoden på 576 menn, og resultatene er utgitt i det ledende vitenskapelige tidsskriftet The Lancet.

Britiske helsemyndigheter gransker nå forskernes undersøkelse med henblikk på om metoden skal være standardprosedyre på landets sykehus.