Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Ny behandling forvandler kreft til fett

En lovende studie viser at kombinasjonen av to ulike legemidler kan bremse kreftceller i tidlige stadier og forvandle dem til ufarlig fett.

Shutterstock

En kombinasjon av to allerede godkjente legemidler kan forvandle kreftceller til ufarlige fettceller, viser en ny studie foretatt av forskere fra Universitetet i Basel i Sveits.

Det ene legemiddelet, rosiglitazone, brukes til behandling av type 2-diabetes, ettersom det øker følsomheten overfor insulin.

Middelet binder seg til reseptorer i fettvev og er med på å modne fettceller.

Det andre legemiddelet, trametinib, brukes til kreftbehandling, ettersom det hemmer veksten til kreftcellene.

Forskerne testet kombinasjonen på mus som hadde fått implantert svulster av menneskelige brystkreftceller i brystfettet.

Kreftceller blir til fett

En kreftsvulst sprer seg til andre deler av kroppen ved å slippe løs celler som kan flyte med blodet og grunnlegge nye svulster – såkalte metastaser.

Før disse «utbrytercellene» kan forlate den opprinnelige svulsten, endrer de seg. På sett og vis går de i barndommen – de går tilbake til et tidligere cellestadium.

Legemidler forvandler nye kreftceller til fettceller

Kombinasjonen av to kjente legemidler sørger for at kreftsvulster ikke danner metastaser. I stedet utvikler nye kreftceller seg til fettceller i stedet.

Det er her den nye behandlingen setter inn støtet. I det tidlige stadiet er cellene mer påvirkelige og kan utvikle seg i flere retninger.

Kombinasjonen av legemidlene får dem til å utvikle seg til fettceller i stedet for kreftceller og bremser dermed kreftspredningen.

Kreften slutter å spre seg

I musene innebar behandlingen at kreften ikke spredte seg til andre steder i kroppen. Samtidig viste forsøkene at behandlingen også fikk den opprinnelige svulsten til å skrumpe inn.

Forskerne vil nå undersøke om behandlingen også virker mot andre krefttyper enn brystkreft, og hvordan en kombinasjon av den nye behandlingen og cellegiften virker.

Les også:

Kræft opstår ved at celler deler sig unaturligt og muterer.
Kreft

Hvordan oppstår kreft?

1 minutt
Kvinde ligger i seng og er blevet diagnosticeret med lungekræft.
Kreft

Banebrytende teknologi avslører lungekreft fire år tidligere enn før

4 minutter
Kreft

Kreftpasienter får cellegift uten bivirkninger

2 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

passowrd_reset.form.email_help
Ugyldig e-postadresse

Skriv inn passord

Vi har sendt en e-post til med en kode
Feil: Skriv inn kode

Nytt passord

Passord er påkrevd
Vis Skjul