Shutterstock

Ny behandling forvandler kreft til fett

En lovende studie viser at kombinasjonen av to ulike legemidler kan bremse kreftceller i tidlige stadier og forvandle dem til ufarlig fett.

En kombinasjon av to allerede godkjente legemidler kan forvandle kreftceller til ufarlige fettceller, viser en ny studie foretatt av forskere fra Universitetet i Basel i Sveits.

Det ene legemiddelet, rosiglitazone, brukes til behandling av type 2-diabetes, ettersom det øker følsomheten overfor insulin.

Middelet binder seg til reseptorer i fettvev og er med på å modne fettceller.

Det andre legemiddelet, trametinib, brukes til kreftbehandling, ettersom det hemmer veksten til kreftcellene.

Forskerne testet kombinasjonen på mus som hadde fått implantert svulster av menneskelige brystkreftceller i brystfettet.

Kreftceller blir til fett

En kreftsvulst sprer seg til andre deler av kroppen ved å slippe løs celler som kan flyte med blodet og grunnlegge nye svulster – såkalte metastaser.

Før disse «utbrytercellene» kan forlate den opprinnelige svulsten, endrer de seg. På sett og vis går de i barndommen – de går tilbake til et tidligere cellestadium.

Legemidler forvandler nye kreftceller til fettceller

Kombinasjonen av to kjente legemidler sørger for at kreftsvulster ikke danner metastaser. I stedet utvikler nye kreftceller seg til fettceller i stedet.

© DEPARTMENT OF BIOMEDICINE/UNIVERSITY OF BASEL

Kreftcellene ses som grønne på overflaten av en svulst.

De tidligere kreftcellene er etter behandlingen blitt forvandlet til fettceller (brune).

Det er her den nye behandlingen setter inn støtet. I det tidlige stadiet er cellene mer påvirkelige og kan utvikle seg i flere retninger.

Kombinasjonen av legemidlene får dem til å utvikle seg til fettceller i stedet for kreftceller og bremser dermed kreftspredningen.

Kreften slutter å spre seg

I musene innebar behandlingen at kreften ikke spredte seg til andre steder i kroppen. Samtidig viste forsøkene at behandlingen også fikk den opprinnelige svulsten til å skrumpe inn.

Forskerne vil nå undersøke om behandlingen også virker mot andre krefttyper enn brystkreft, og hvordan en kombinasjon av den nye behandlingen og cellegiften virker.