En kombinasjon av to allerede godkjente legemidler kan forvandle kreftceller til ufarlige fettceller, viser en ny studie foretatt av forskere fra Universitetet i Basel i Sveits.
Det ene legemiddelet, rosiglitazone, brukes til behandling av type 2-diabetes, ettersom det øker følsomheten overfor insulin.
Middelet binder seg til reseptorer i fettvev og er med på å modne fettceller.
Det andre legemiddelet, trametinib, brukes til kreftbehandling, ettersom det hemmer veksten til kreftcellene.
Forskerne testet kombinasjonen på mus som hadde fått implantert svulster av menneskelige brystkreftceller i brystfettet.
Kreftceller blir til fett
En kreftsvulst sprer seg til andre deler av kroppen ved å slippe løs celler som kan flyte med blodet og grunnlegge nye svulster – såkalte metastaser.
Før disse «utbrytercellene» kan forlate den opprinnelige svulsten, endrer de seg. På sett og vis går de i barndommen – de går tilbake til et tidligere cellestadium.
Det er her den nye behandlingen setter inn støtet. I det tidlige stadiet er cellene mer påvirkelige og kan utvikle seg i flere retninger.
Kombinasjonen av legemidlene får dem til å utvikle seg til fettceller i stedet for kreftceller og bremser dermed kreftspredningen.
Kreften slutter å spre seg
I musene innebar behandlingen at kreften ikke spredte seg til andre steder i kroppen. Samtidig viste forsøkene at behandlingen også fikk den opprinnelige svulsten til å skrumpe inn.
Forskerne vil nå undersøke om behandlingen også virker mot andre krefttyper enn brystkreft, og hvordan en kombinasjon av den nye behandlingen og cellegiften virker.