Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Ny behandling forvandler kreft til fett

En lovende studie viser at kombinasjonen av to ulike legemidler kan bremse kreftceller i tidlige stadier og forvandle dem til ufarlig fett.

Shutterstock

En kombinasjon av to allerede godkjente legemidler kan forvandle kreftceller til ufarlige fettceller, viser en ny studie foretatt av forskere fra Universitetet i Basel i Sveits.

Det ene legemiddelet, rosiglitazone, brukes til behandling av type 2-diabetes, ettersom det øker følsomheten overfor insulin.

Middelet binder seg til reseptorer i fettvev og er med på å modne fettceller.

Det andre legemiddelet, trametinib, brukes til kreftbehandling, ettersom det hemmer veksten til kreftcellene.

Forskerne testet kombinasjonen på mus som hadde fått implantert svulster av menneskelige brystkreftceller i brystfettet.

Kreftceller blir til fett

En kreftsvulst sprer seg til andre deler av kroppen ved å slippe løs celler som kan flyte med blodet og grunnlegge nye svulster – såkalte metastaser.

Før disse «utbrytercellene» kan forlate den opprinnelige svulsten, endrer de seg. På sett og vis går de i barndommen – de går tilbake til et tidligere cellestadium.

Legemidler forvandler nye kreftceller til fettceller

Kombinasjonen av to kjente legemidler sørger for at kreftsvulster ikke danner metastaser. I stedet utvikler nye kreftceller seg til fettceller i stedet.

Det er her den nye behandlingen setter inn støtet. I det tidlige stadiet er cellene mer påvirkelige og kan utvikle seg i flere retninger.

Kombinasjonen av legemidlene får dem til å utvikle seg til fettceller i stedet for kreftceller og bremser dermed kreftspredningen.

Kreften slutter å spre seg

I musene innebar behandlingen at kreften ikke spredte seg til andre steder i kroppen. Samtidig viste forsøkene at behandlingen også fikk den opprinnelige svulsten til å skrumpe inn.

Forskerne vil nå undersøke om behandlingen også virker mot andre krefttyper enn brystkreft, og hvordan en kombinasjon av den nye behandlingen og cellegiften virker.

Les også:

coronavirus
Sykdommer

Koronavirus-oppdatering: Få overblikket her

75 minutter
Kreft

WHO advarer: 60 prosent flere får kreft i 2040

14 minutter
Sykdommer

Hva er verst: pest eller kolera?

2 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul