Shutterstock
Dreng med solcreme

Når skal jeg ta fram solkremen?

Solen kan virke skarp om våren, men når er det nødvendig med solkrem?

Solkremen skal i bruk så snart det er risiko for solbrenthet, og den melder seg allerede tidlig på våren.

Første gang du viser bar hud for solen, er du ofte vinterblek og ekstra følsom. I april blir du derfor brent av sol du tåler fint i august, når huden din har fått mer farge.

Akkurat når risikoen melder seg, er avhengig av hudtypen og den såkalte uv-indeksen.

Uv-indeksen er et mål for styrken av den ultrafiolette delen av sollyset. Vanligvis kan du finne uv-indeksen på den hjemmesiden eller appen der du får værvarselet ditt.

Kjenn hudtypen din

Det mest utbredte verktøyet til vurdering av hudtype er fitzpatrick-skalaen, som har seks trinn. Jo lavere hudtypetallet er, desto lettere trenger strålingen inn i huden din.

Fitzpatrick-skala

Fitzpatrick-skalaen har seks hudtyper. Mørk hud inneholder mer av pigmentet melanin (gul kurve), som beskytter mot uv-stråling. Lys hud gir derfor høyere risiko for hudkreft (rød kurve).

© Shutterstock

Strålingen kan skade hudcellenes arvemasse slik at de muterer til kreftceller og begynner å vokse vilt og i verste fall sprer seg til andre organer.

Ifølge det amerikanske dermatologiske akademiet stiger risikoen for den farligste formen for hudkreft, føflekkreft, med åtti prosent hvis du blir solbrent bare fem ganger før du fyller tjue år.

Og du trenger ikke se ut som en kokt hummer før det teller som solbrenthet. Du er faktisk solbrent hvis du 24 timer etter soling har bare den minste rødfarge i huden.