Shane David Colvin
Norsk molekylærbiolog forsker i kræft.

«Nanoroboter kan åpne for en ny tidsalder»

Fahri Saatcioglu forsker på prostatakreft og er spesialist på hvordan kreftcellene påvirker kroppen vår. Han ser nanoroboter som et av framtidens mest spennende gjennombrudd og skulle ønske han kunne ha møtt en bestemt, nå avdød, indisk filosof.

Når visste du at du skulle bli forsker?

Jeg har alltid vært utrolig fascinert av naturen og biologi, men det var ikke før siste året mitt på videregående, da jeg fikk mulighet til å se biologien gjennom et mikroskop, at jeg visste jeg ville bli forsker.

Jeg ble fullstendig oppslukt av den mikroskopiske verdenen og har vært det siden.

Charles Darwins innflytelse på forståelsen vår av verden kan ikke overvurderes.

Hva er din viktigste kilde til inspirasjon?

Mange vitenskapsfolk har inspirert meg gjennom årene.

Den nobelprisvinnende fysikeren Richard Feynman hadde en fantastisk innsikt i både livet og vitenskapen. Charles Darwins innflytelse på forståelsen vår av verden kan heller ikke overvurderes.

Hans enorme tålmodighet til å utvikle og dokumentere observasjonene sine er også en enorm inspirasjon for meg.

Hva er menneskets største bragd?

Albert Einsteins oppdagelse av relativitetsteorien i 1905 og den senere teorien om kvantemekanikken, som blant annet sier at alt består av grunnbestanddeler som oppfører seg både som partikler og som bølger i rommet.

Disse oppdagelsene har transformert synet vårt på livet og hvordan det har oppstått.

Kvantemekanikken har fortsatt ikke slått igjennom i biologien for fullt, men jeg er sikker på at det vil skje i framtiden. Det vil sannsynligvis åpne opp for en lang rekke nye oppdagelser og teorier.

Norsk molekylærbiolog forsker i kræft.
© Shane David Colvin

Fakta

Navn og tittel

Fahri Saatcioglu, født i 1963, er en norsk molekylær- og cellebiolog. Han er professor ved Institutt for biovitenskap ved Universitetet i Oslo og har blant annet studert ved University of California og Harvard.

Forskning

Fahri Saatcioglu har studert prostatakreft på celle- og molekylnivå i over 15 år og forsket på hvordan hormoner påvirker cellene i kroppen vår. Senest hvordan mannlige kjønnshormoner har innflytelse på utviklingen av prostatakreft.

I 2019 fikk han publisert en studie om en ny behandling av prostatakreft i tidsskriftet Nature. Den handler om stoffet MKC8866, som stanser en kjedereaksjon i kreftcellene og setter den ut av spill. Han har blitt belønnet med en rekke priser for arbeidet sitt, og han er gjesteforeleser ved Harvard.

Privat

Bor i Oslo, men er født og vokst opp i Tyrkia. Flyttet til Norge i 2005.

Hva er du mest stolt av å ha oppnådd i arbeidet ditt?

Jeg er spesielt stolt over resultatene våre i behandling av prostatakreft.

Kreftceller kaprer den såkalte stressresponsmekanismen til normale celler og bruker den for å overleve og spre seg. Men et kjemisk stoff ved navn MKC8866 blokkerer kreftcellenes evne til å kapre denne funksjonen fra de andre cellene, og dermed slutter de å fungere.

Vi håper å ha en helt ny, forbedret behandling klar om fem til seks år.

Hva er de største ubesvarte spørsmålene?

Har universet en grense? Finnes det andre universer enn det vi kjenner til? Eksisterer det fremmede livsformer?

De spørsmålene har opptatt oss i tusenvis av år, men til tross for store landevinninger innen vitenskapen har vi fortsatt ikke kommet nærmere svarene.

Jeg er særlig opptatt av de ubesvarte spørsmålene som knytter seg til den menneskelige bevisstheten – både fra et filosofisk, psykologisk, åndelig og biologisk synspunkt. Jeg forsøker å forstå min egen bevissthet gjennom meditasjon og yoga.

Hvilket menneske ville du helst ha møtt – død eller levende?

Adi Shankara. Han var en indisk filosof og teolog i det tidlige 8. århundret som utviklet metoder for å utforske bevisstheten subjektivt ved hjelp av avanserte meditasjonsteknikker. Lærebøkene hans er både enkle og enormt dype.

Adi Shankara var en indisk filosof.

Teologen og filosofen Adi Shankara er blant annet kjent for å ha grunnlagt fire ulike klostre i India.

© Raja Ravi Varma

Forskning har senere vist at meditasjon har en gunstig innvirkning på både kropp og sjel. Jeg bruker fortsatt Adi Shankaras teknikker når jeg mediterer.

Hvilken vitenskapelig oppdagelse ga deg sist bakoversveis?

Bruken av nanoroboter i kreftbehandling og som medisinsk behandling generelt.

Nanoroboter kan åpne for en helt ny tidsalder for legevitenskapen. Vi skal ikke mange år tilbake før ideen om mikroskopiske roboter som kan behandle kroppen innenfra, var science fiction.

I dag er det gjennomført mange vellykkede forsøk med nanoroboter som kan bekjempe sykdom. Det er enormt fascinerende.