Nanopartikler finner kreft tidlig
Med en ny teknikk får forskere kreft til å lyse opp i kroppen. På den måten kan leger oppdage svulster før de vokser seg store.

Nanopartikler på reise gjennom blodbanen kan følge kreftceller som er i ferd med å spre seg.
En av de største svakhetene ved dagens verktøy for å oppdage kreft er at svulster ofte rekker å vokse seg store før vi kan se dem på for eksempel skanninger.
Hvis man fanger opp kreftcellene på et tidlig stadium, vil oddsene for å helbrede sykdommen derfor være vesentlig høyere.
Nanopartikler avslører kreft tidlig
Nå har forskere fra Rutgers University i USA utviklet nanopartikler, som kan spore opp og identifisere svulster på et tidlig stadium – flere måneder før kreften ville vise seg i normale undersøkelser.
Den nye metoden er basert på nanopartikler som sender ut infrarødt lys. De sendes inn i blodbanen og reiser gjennom kroppen. Partiklene er designet til å klistre seg fast til spesifikke typer kreftceller. Ved å lese av lyset fra nanopartiklene kan forskerne spore kreften til spesifikke steder i kroppen.
Foreløpig er teknikken testet på mus, og forskerne klarte å spore opp tidlig brystkreft i flere gnagere.
Spores i sanntid
Men ikke nok med det. I forsøket kunne forskerne følge kreftcellenes spredning til andre steder i dyrenes kropper – og alt sammen mens det foregikk.
– Vi har alltid hatt en drøm om å kunne spore utviklingen av kreft i sanntid, og det er det vi har gjort her, sier Prabhas V. Moghe, som er medforfatter på studien.
Disse resultatene er så lovende at forskerne mener at den nye metoden kanskje kan være klar til å bli brukt på mennesker allerede i løpet av bare fem år.