Malariamedisin behandler 26 år gammel kvinne med hjernekreft

En 26 år gammel kvinne med en aggressiv type kreft i hjernen har fått nytt håp etter behandling med malariamedisinen cloroquin. Nå ønsker forskerne å teste metoden på en større gruppe pasienter.

Hjernekræft

Det er malariamedikamentet cloroquin som har vist seg å ha en svært positiv effekt i behandlingen av hjernekreft.

© Shutterstock

– Du har mindre enn tolv måneder igjen å leve.

Det var beskjeden til den nå 26 år gamle Lisa Rosendahl, da legene for halvannet år siden oppdaget at svulsten i hjernen hennes var blitt motstandsdyktig mot både cellegift og andre kreftbehandlinger.

Men takket være et forsøk med stoffet cloroquin, som normalt brukes til å bekjempe malaria, klarte forskere fra University of Colorado å gjøre svulsten sårbar for behandling, og gi henne håpet og bevegeligheten tilbake.

Svulst blir resistent

Lisa Rosendahl lider av en aggressiv form for hjernekreft, glioblastomer, som har en skummel evne til å motstå kreftmedisiner.

Det skyldes en slags selvkannibalisme, autofagi, der kreftcellene spiser sine egne døde slektninger for å gjøre plass til nye og friske versjoner.

Og det kan til sjuende og sist betyr at kreften blir immun mot angrep fra for eksempel cellegift.

Overraskende resultat

Malaria-medikamentet cloroquin er kjent for å hemme autofagi. Og med den kunnskapen i bakhodet bestemte forskerne seg for å behandle Lisa med en cocktail av cloroquin og kreftmedisinen vemurafenib.

Vemurafenib var tidligere forsøkt på Lisa uten hell. Men denne gangen ventet en overraskelse.

– Mirakuløst nok reagerte svulsten, og fire uker senere kunne hun gå og bruke bein, hender og armer igjen, forteller Jean Mulcahy-Levy, en av forskerne.

Hun og kollegene har testet behandlingen på to andre kreftpasienter, og også her var det suksess, og nå håper de å rulle ut en større klinisk test.