Krigen mot kreft: Kunstige svulster finsikter legenes våpen

Mennesket har kjempet mot kreft i årtusener. Likevel tar den aggressive sykdommen fortsatt livet av mer enn åtte millioner hvert år. I vår artikkelserie om krigen mot kreft forteller vi om de viktigste slagene og gir deg et innblikk i hvordan forskere verden over står sammen for å vinne dem, med antistoffer, genteknologi og kunstige svulster.

Kreft

Forskerne skaper kunstige svulster som ligner de pasienten har.

© Shutterstock & Hayley E. Francies, Wellcome Trust Sanger Institute

Forskere tester tusenvis av legemidler i laboratoriet. Av dem slipper bare noen få gjennom nåløyet og blir testet på mennesker.

Men utvalgsprosessen er ikke optimal. Stoffer som aldri burde ha blitt testet på mennesker, slipper igjennom, mens behandlinger som kunne ha reddet liv, blir sortert vekk.

Problemet er at forskerne gjennomfører forsøkene sine på kreftceller i petriskåler eller svulster i dyr – og de ligner ikke det som foregår inne i pasientene.

Kreft i dyr er annerledes

Petriskålen kan ikke etterligne det miljøet av forskjellige celletyper, blodårer og kjemiske stoffer som finnes i en kropp.

Samtidig betyr forskjeller mellom dyr og mennesker, blant annet når det gjelder stoffskifte, immunsystem og vevsstruktur, at dyrenes svulster utvikler seg annerledes enn hos mennesker.

Legemidlene har derfor helt forskjellige vilkår i laboratoriene og pasientene, og sjansen for at effekten i et dyreforsøk vil gå igjen i mennesker, er forholdsvis liten.

Kreft

Forskerne tester ofte medisiner på mus med svulster rett under huden.

© Patrick Semansky/AP/Ritzau

Kreftforskerne gjenskaper pasientens indre

Hundrevis av kunstige kreftsvulster som forskerne kan teste medisiner på. Det er målet for et prosjekt ledet av de nederlandske forskerne Hans Clevers og Hans Bos.

De vil dyrke svulster fra en lang rekke pasienter i laboratoriet ved å gi kreftcellene bestemte nærings- og signalstoffer.

Metoden har tidligere vist seg å være effektiv – svulstene får nesten de samme egenskapene som de hadde i pasienten, og de reagerer på samme måte på medisiner.

Om noen få år kan forskerne skape kunstige svulster som ligner enda mer på svulstene i pasientene.

Svulstene kommer til å bestå av mange forskjellige celletyper og inneholde kunstige blodkar som skal føre næringsstoffer, hormoner og immunceller til kreftcellene.