Krigen mot kreft: Genteknologi ruster opp immunsystemet

Mennesket har kjempet mot kreft i årtusener. Likevel tar den aggressive sykdommen fortsatt livet av mer enn åtte millioner hvert år. I vår artikkelserie om krigen mot kreft forteller vi om de viktigste slagene og gir deg et innblikk i hvordan forskere verden over står sammen for å vinne dem, med antistoffer, genteknologi og kunstige svulster.

Kreft

Forskerne går til kamp mot kreft.

© Shutterstock & Claus Lunau

Immunsystemet utrydder potensielle kreftceller gjennom hele livet. Det effektive forsvaret innebærer at risikoen for å få kreft tross alt er liten. Men i sjeldne tilfeller utvikler kreftcellene evnen til å omgå immunforsvaret, og da får kreften lov til å vokse.

Immunsystemet består av en lang rekke ulike typer celler. Noen av disse cellene gjenkjenner kreftceller, noen tar livet av dem, og noen holder orden på de andre immuncellene.

Særlig den siste typen er et opplagt mål for kreftcellenes forsøk på manipulering. Ved hjelp av bestemte signalstoffer overtaler svulsten immuncellene til å stanse immunsystemets angrep mot svulsten.

Manipulasjonen rammer imidlertid ikke bare immunsystemet. En ny studie har vist at kreftceller i bukspyttkjertelen ofte utnytter bakterier til å ødelegge cellegift som brukes i behandling mot svulsten.

###

Superforsvar unngår manipulering

Forskerne kan allerede nå beskytte immuncellene mot manipulerende signalstoffer fra svulsten.

I dag kan kreftpasientene få medisiner som hindrer signalstoffene i å binde seg til immuncellene.

Kreft

En immuncelle (rød) går til angrep på en kreftcelle (blå).

© Alex Ritter, Dr. Bi-Chang Chen, Dr. Wesley Legant & Dr. Liang Gao

Og i helt nye forsøk bruker forskerne CRISPR til å endre immuncellenes gener, slik at kreftens signaler preller av.

Resultatet er en hær av immunceller som går til angrep på svulsten uten å la seg påvirke av kreftcellenes iherdige forsøk på å forsvare seg.