© Shutterstock

Kreftsvulster krever akkurat passe blodstrøm

Kreft danner bare nye svulster der blodstrømmen er akkurat passe. Oppdagelsen kan føre til medisiner som hindrer at kreft sprer seg

9. oktober 2018 av Redaktionen

Kreft danner metastaser når løsrevne kreftceller fra den opprinnelige svulsten føres med blodet helt til de på et tidspunkt setter seg fast på innsiden av en blodåre. 

Her omsluttes kreftcellen av cellene i åreveggen, som deretter lar den syke cellen slippe gjennom veggen. I vevet rundt danner kreftcellen en ny svulst. 

Nye forsøk gjennomført av forskere fra det franske Institut national de la santé et de la recherche médicale, viser at kreften er avhengig av blodstrømmen i åren for å kunne spre seg. 

Og ifølge forskergruppen, som fulgte kreftspredning i uklekkede egg fra sebrafisker, krever det en helt spesiell blodgjennomstrømning for at metastaser skal oppstå.

Moderat strøm sprer sykdom

I de store årene fløt blodet med opptil 2500 mikrometer i sekundet, og da var strømmen for sterk til at kreftcellen kunne sette seg fast, mens den i mindre blodårer var for svak til at cellene i åreveggen omsluttet kreftcellen. 

Bare i blodårer med en moderat gjennomstrømning på 400–600 mikrometer per sekund kunne kreftcellen sette seg fast og trenge gjennom veggen. 

Ny kunnskap skal gi ny medisin

Forskerne har senere bekreftet resultatene ved å studere hvor metastaser typisk oppstår i hjernen på forsøksmus og hos mennesker. 

De håper nå at den nye kunnskapen kan føre til nye medisiner som retter seg mot cellene i åreveggen. 

Hvis disse cellene kan påvirkes, slik at de ikke omslutter kreftcellene, vil de ikke kunne få fotfeste og danne nye svulster. 

Kreft foretrekker moderat blodstrøm

Ikke for høy og ikke for lav. Kreft oppstår der blodgjennomstrømningen er akkurat passe:

Slik passer du på hjertet ditt

Annethvert sekund dør en person av hjerte-kar-sykdommer et sted på kloden. Men de fleste dødsfallene kan unngås. Det krever imidlertid at vi blir flinkere til å passe på vår viktigste muskel.

Hvis du tegner et abonnement på Illustrert Vitenskap nå, kvitterer vi med en snarvei til en bedre hjertehelse. Du får:

  • En blodtrykksmåler – slik at du alltid kan sjekke om hjertet fungerer som det skal
  • Din geniale kropp – en digital spesialutgave som forklarer hvordan du skal holde hjertet i form, og hvilke symptomer du må være oppmerksom på.
  • To utgaver av Illustrert Vitenskap – slik at du er oppdatert på den nyeste forskningen

Slå til nå og få hele pakken for bare 89,-

LØS INN DITT TILBUD HER

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: