Ny immunterapi lærer kroppen å angripe og kurere kreft
Behandling med såkalt immunterapi har vist seg å være et effektivt våpen mot kreft. Kroppens immunforsvar rustes til å angripe kreftcellene, og på bare få uker forsvinner store svulster sporløst.

En rekke nye stoffer – kjent under samlebetegnelsen immunterapi – pipler frem på medisinhyllene i sykehusene. Medisinen styrker pasientens immunforsvar slik at kroppen selv kan drepe kreftsvulstene.
Og nå har to av forskerne som står bak behandlingen, fått den prestisjetunge nobelprisen.
Allerede nå har leger kurert pasienter med bl.a. blodkreft med de nye, smarte behandlingsformene – og i ett tilfelle forsvant en centimeterstor svulst av føflekkreft på få uker.
Immunterapi gir kroppen hjelp
Immunterapi retter seg, i motsetning til kjemoterapi og stråling, ikke mot kreftcellene. I stedet stimulerer behandlingen immunforsvaret slik at kroppen selv kan bekjempe kreftcellene.
Immunforsvaret burde i teorien kunne drepe kreftceller uten hjelp, på samme måte som det gjør med fiendtlige bakterier og virus.
Men kreftceller er svært vanskelige å få bukt med fordi de beskytter seg mot angrep fra immunforsvaret på flere måter. Immunterapi avvæpner kreftcellene slik at kroppens soldater igjen kan drepe dem effektivt.