Kreftbehandling helbreder 94 %

Immunterapi har kurert 94 % av dødsdømte blodkreftpasienter i et eksperimentalforsøk. ”Uhørt innefor medisin,” sier forskeren bak.

immunterapi t celle angriber

Et amerikansk menneskeforsøk med 35 dødssyke leukemipasienter har kurert 94 % av forsøkspersonene.

Pasientene ble behandlet med den relativt nye behandlingsformen immunterapi, som styrker immunforsvaret slik at kroppen selv dreper kreftcellene.

Immunterapi redder dødssyke

Bak forsøket står Fred Hutchinson Cancer Research Center i Washington, og sjefforsker dr. Stanley Ridell kaller resultatene forbløffende:

"Det er uhørt innenfor medisin (…) De fleste av pasientene i våre forsøk hadde bare to til fem måneder igjen å leve," sier Stanley Riddell til The Guardian.

Han påpeker at man fremdeles ikke vet om pasientene får tilbakefall, og at forsøket ennå ikke har vært igjennom en vitenskapelig utredning, men han er generelt optimistisk når det gjelder behandlingsformen.

Immunterapi er en "levende medisin"

Forsøket har gjort bruk av immunterapiformen T-celleterapi, som er en såkalt "levende medisin". I motsetning til cellegiftbehandling retter den seg ikke mot kreftcellene med giftig medisin og stråling.

I stedet trekker forskerne kroppens kreftbekjempende T-celler ut av pasientens immunforsvar – dyrker og kopierer de ypperste av dem i laboratoriet – og sprøyter så en hær på flere milliarder optimerte morderceller inn i pasienten igjen.

T-cellene styrker deretter immunforsvarets kamp mot canceren ved selv å oppsøke og destruere kreftcellene i kroppen.

LES MER OM IMMUNTERAPI: Kroppen helbreder kreft selv

Immunterapi har fortsatt bivirkninger

Behandlingsformen er tidligere anvendt med hell mot både fremskreden føflekkreft og tarmkreft, men aldri mot blodkreft med så stor suksess.

Hvis forsøksresultatene viser seg å være vellykte, blir neste skritt å begrense bivirkningene. Immunterapi kan føre til høy feber, lavt blodtrykk og i verste fall dødelig nerveforgiftning når immunforsvaret kunstig pumpes opp med ekstra morderceller.

Immunterapi tar i bruk genetisk topptrimmede morderceller

Det er ikke T-celler i sin naturlige form som forskerne pumper tilbake i kroppen etter laboratoriedyrkingen. De blir genspleiset og utstyrt med fem ekstra våpen til å utradere kreftcellene.

Les mere i vår dyptgående artikkel om immunterapi: