Forestill deg at du kunne blåse inn i et apparat og i løpet av et øyeblikk få svar på om du hadde kreft. Du kunne dessuten få opplyst hva slags type kreft det var snakk om, og hvor framskreden sykdommen var.
Et apparat av den typen kunne redde millioner av menneskeliv over hele kloden.
En gruppe forskere fra Michigan State University håper nå å kunne utvikle nettopp denne teknologien i nær framtid, og etter alt å dømme har de nokså gode sjanser for å lykkes med prosjektet.
Forskere vil utvikle en bionisk nese
Forskergruppen har i et nokså utradisjonelt og banebrytende forskningsprosjekt påvist at gresshopper er i stand til å snuse opp kreft. Det gjør de ved hjelp av sine lange antenner, som fungerer som lukteorgan.
Ikke nok med at gresshoppene kan registrere lukten av en kreftcelle, de kan også skille mellom ulike krefttyper.
Forskernes mål er å «hacke» gresshoppens hjerne for på den måten å kopiere den selektive evnen til å registrere og identifisere ulike kreftlukter.
Det vil gjøre det mulig å utvikle en bionisk nese og bruke den til kreft-diagnoser.
Spesielle gasser forteller om kreft
I en fortsatt ikke fagfellevurdert artikkel publisert på det vitenskapelige nettsted BioRxiv forklarer de amerikanske forskerne hvordan gresshopper fanger opp spesielle gasser med luktesansen sin.
Disse gassene kalles VOC (volatile organic compounds) og finnes i luften vi mennesker puster ut. De endrer karakter når kreft påvirker stoffskiftet i cellene i kroppen.