GJENNOMBRUDD: Nytt våpen mot uhelbredelig hjernekreft

En ny behandling mot svulster i hjernen har vist seg å være overraskende effektiv. Medisiner transportert av små hjelpere i nanostørrelse kan bli et stort skritt i retning av kuren mot hjernekreft.

hjernekræft nyt våben

Forskerne trodde det var en feil i regnestykket da de skulle analysere resultatene av studien.

Men det var ikke noen feil.

Eksperimentene på mus viste at de kunne ta livet av mange flere kreftceller enn ved tidligere behandlinger.

Bare svulsten får cellegift

Med såkalte organiske «nanohjelpere» har forskerne klart å avlevere cellegift direkte til svulster i hjernen uten operasjon og uten å skade vevet rundt.

Forskerne har prøvd teknikken på en svært gjenstridig og så langt uhelbredelig form for hjernekreft: glioblastoma multiforme (GBM). Pasienter med GBM har bare en gjennomsnittlig overlevelsestid på 9-12 måneder.

Trenger igjennom barrierer

Hjernekreft er vanskelig å behandle fordi det er vanskelig å operere i hjernen, og fordi medisin er vanskelig å få fram på grunn av blod/hjerne-barrieren i hjernens fine blodkar.

Barrieren består av et finmasket cellelag som gjør at skadelige stoffer i blodbanen ikke kan trenge inn i hjernen.

Men her kommer nanoteknologien til sin rett. Nanohjelperen er nemlig så liten at den passerer blod/hjerne-barrieren og når fram til svulsten, der den slipper ut medisinen.

Svulsten hjelper til selv

Utrolig nok er det svulstens egen kjemi som sikrer at nanohjelperen lykkes. For når svulsten vokser, skiller den ut avfallsstoffer i blodet og får nanohjelperen til å slippe ut cellegiften.

Forskningsleder Ann-Marie Broome fra det medisinske universitetet i South Carolina sier at forsøkene kan endre helbredelsesratene for hjernekreft dramatisk.