Shutterstock

Forskere vil smugle gift inn i kreftceller

Forskere har oppdaget et nytt våpen for å bekjempe kreft: De vil smugle inn gift i syke celler med en nyoppdaget minibakterie!

Bakterieforskere har kartlagt en helt ny type celler som kan bli avgjørende i kampen mot kreft.

Når bakterier deler seg, ender det ikke alltid med en ny, funksjonsdyktig organisme.

En gang imellom resulterer denne delingen bare i en mye mindre celle, som mangler mange av de mekanismene den trenger for å overleve.

Dette har hittil vært en gåte, men nå har amerikanske forskere kanskje funnet svaret.

Miniceller er små søppelposer

Forskerne undersøkte hvordan kolibakterier reagerte på angrep fra antibiotika, og hva som skjedde med de proteinene som ble ødelagt av medisinene.

Forskerne fulgte proteinene under mikroskopet ved hjelp av fluorescerende markører og oppdaget at de ødelagte proteinene ble transportert ut til endene av den avlange kolibakterien.

Deretter ble proteinene pakket inn i en minicelle og ekspedert ut av bakterien. Miniceller fungerer dermed som søppelposer som hjelper bakterien til å kvitte seg med defekte proteiner.

Bildet viser hvordan en colibakterien bruker miniceller til å kvitte seg med defekte proteiner. Minicellen vises som en lysegrønn flekk.

© Chao Lab, UC San Diego

Skal smugle giftstoffer inn i kreftceller

I tillegg til å avsløre enda et av bakterienes våpen mot antibiotika kan oppdagelsen av minicellene vise seg å bli viktig på et helt annet område, nemlig i kreftbehandling.

Noen forskere arbeider med å skape miniceller som minner om det bakterien lager, men de skal brukes til å smugle giftstoffer inn i kreftceller.

Når forskerne skal bruke minicellene, er de i dag avhengige av at giftstoffene kan vandre inn i dem av seg selv.

Men bakterier kunne i stedet stå for arbeidet med å pakke giftstoffer inn i minicellene før de sprøytes inn i blodbanen for å angripe kreftcellene.