Shutterstock
kræftceller deler sig

Edderkoppspinn nedkjemper kreft

Et av naturens sterkeste materialer kan bli et nytt våpen mot kreft, viser ny studie. Nå håper forskerne at oppdagelsen kan sette fart på utviklingen av en kreftvaksine.

Edderkoppspinn er kjent som et av naturens sterkeste materialer, og nå viser det seg at de kraftige trådene også kan hjelpe kroppen med å forebygge kreft.

Det er konklusjonen i en ny studie der svenske forskere har sprøytet inn proteiner fra edderkoppsilke i menneskeceller og sett hvordan de hjelper cellenes egne proteiner med å bekjempe sykdommen.

Nå håper de at oppdagelsen kan brukes til å skape en mRNA-vaksine mot flere former for kreft.

Nett skal styrke kroppens egne soldater

En av kroppens egne naturlige kreftbekjempere er et protein som kalles p53.

Proteinet fungerer som en slags kvalitetskontrollør som oppdager og forebygger genetiske skader som kan medføre kreft.

Når p53-proteinet mangler i en celle, kan cellen raskt forvandle seg til en kreftcelle og begynne å dele seg ukontrollert. Og i opp mot 60 prosent av alle kreftformer er proteinet enten skadet eller helt borte.

Problemet er at cellene våre lager relativt små mengder p53, og at proteinet er stort og raskt brytes ned igjen.

Derfor ville forskerne fra Karolinska Institutet finne en måte å stabilisere proteinet på – og her kommer edderkoppens nett inn i bildet.

Naturens supermateriale skjuler en hemmelighet

Til tross for sitt spinkle ytre gjemmer edderkoppdyrets silketråder nemlig på en enorm styrke og stabilitet. Hemmeligheten er lange kjeder av ekstremt stabile proteiner.

© Oliver Larsen

Silketråder er både elastiske og sterke

Proteinene i silkefibrene ligger både som små spiraler og plater. Og det er én del av hemmeligheten bak silkens elastisitet og styrke: Spiralene sørger for at silkefibrene kan gi etter i uttrukket tilstand, mens platene holder styrken i både avslappet og uttrukket tilstand.

I laboratoriet plasserte de svenske forskerne en liten del av et protein fra edderkoppsilke på p53-proteiner og sprøytet dem inn i menneskeceller.

Deretter kunne de se hvordan cellene plutselig begynte å produsere flere av sine egne kreftsoldater – altså p53-proteinet.

De kunne også se hvordan de nye fusjonerte p53-proteinene ble mye mer stabile og i stand til å nedkjempe kreftceller.

Og årsaken er høyst sannsynlig at de ekstremt sterke og stabile proteinene edderkoppsilken styrker kroppens egne proteiner.

Framtidsperspektiv: en vaksine mot flere former for kreft

Ifølge forskerne er neste skritt å undersøke hvordan cellene våre reagerer på det nye, kraftige p53-proteinet. Og om de i det hele tatt tåler det syntetiske edderkoppspinnet i store mengder.

Men med tiden håper forskerne at oppdagelsen gjør det mulig å utvikle en vaksine der en liten bit genetisk kode sprøytes inn i kroppen og gir cellene våre en oppskrift til å danne proteinene selv.

Hvis det lykkes, har vi potensielt oppskriften i en mRNA-vaksine mot flere former for kreft.