Brokkoli bremser brystkreft

Kvinner med brystkreft kan med fordel spise brokkoli for å hemme veksten av kreftcellene. Det viser en amerikansk studie.

13. januar 2017 av Mikkel Skovbo

– Jeg er USAs president, og jeg nekter å spise mer brokkoli!

Ordene kom fra George Bush Sr i 1990, men han ville kanskje ha vært mindre bombastisk hvis han hadde visst det vi vet nå.

Et forsøk med mennesker har vist at stoffet sulforafan – som særlig brokkolispirer inneholder mye av – faktisk hemmer brystkreftceller.

– Tidligere trodde vi at kosttilskudd kun virker preventivt på kreft, men disse forsøkene viser at det også kan bremse veksten av eksisterende svulster, sier professor Emily Ho fra Oregon State University.

240 gram om dagen

54 kvinner med unormal aktivitet i brystcellene ble undersøkt i et dobbeltblindt, placebo-kontrollert forsøk. Halvparten av deltagerne fikk sulforafan hver dag.

Mengden svarer til det som finnes i 240 gram brokkolispirer.

Brokkolispirer inneholder veldig mye sulforafan. Spirene er 3-5 dager gamle brokkoliplanter, som ligner karse og smaker som reddik.

De som fikk sulforafan, fikk redusert aktivitet i de såkalte HDAC-proteinene, som hemmer kreftbekjempende gener i svulster.

Redusert HDAC-aktivitet førte til mindre vekst i kreftcellene blant forsøkspersonene.

Grønnsaker bekjemper kreft

Forskerne påpeker at det er behov for større forsøk for å underbygge resultatene, og de vil også undersøke den rette dosen.

Stoffet finnes ikke bare i brokkoli, men også i grønnsaker som rosenkål, blomkål og grønnkål.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: