Blodlabyrint fanger kreftceller
En liten labyrint i en plastkloss kan skille kreftceller fra de andre cellene i blodet. Metoden kan hjelpe leger til å oppdage sjeldne krefttyper og målrette behandlingen.

I blodet til kreftpasienter gjemmer det seg mikroskopiske kreftceller i ulike stadier.
Hvis leger kan analysere dem enkeltvis, kan de avsløre viktige ledetråder om sykdommen – for eksempel kan genene til en celle fortelle hvilken krefttype pasienten har, om cellene muterer, og om kreften holder på å spre seg til andre deler av kroppen.
Men cellene er uhyre vanskelige å få fatt på. For hver milliard blodceller finnes det om lag én kreftcelle. Men nå har forskere fra University of Michigan i USA utviklet en metode for å trekke ut de mikroskopiske cellene.
Labyrint utnytter blodets egenskaper
De sender blodprøver fra pasienter gjennom en liten labyrint. Formen er spesialdesignet og utnytter blodets egenskaper, slik at store kreftceller skilles fra små blodceller.
I forsøk sendte forskerne blod gjennom labyrinten to ganger og fikk én kreftcelle for hver 600 blodceller – nok til å analysere kreftcellene enkeltvis, slik at de kan identifisere type og stadium og kanskje utvikle en skreddersydd behandling.
Svinger og skarpe hjørner sorterer cellene i blodet
En lang bane med mange svinger får innholdet i blodet til å legge seg i lag, slik at forskerne kan peke ut kreftceller som skjuler seg i mengden.