«Du er frisk nå. Men du får nok lungekreft om noen år.» Slik kunne en av spådommene fra en banebrytende skotsk studie lyde.
Studien har ett spesifikt fokus: lungekreft. Og med god grunn.
I Skottland er den kreftformen årsaken til en fjerdedel av alle kreftrelaterte dødsfall.
85 prosent av pasientene i Storbritannia får først en kreftdiagnose når sykdommen har spredt seg til andre steder i kroppen.
Det vil forskere fra St. Andrew-universitetet gjøre noe med. I en ny studie presenterer de en helt ny teknikk.
I alt 12 208 nåværende og tidligere røykere i alderen 50–75 år har bidratt til studien. Den nye teknikken, EarlyCDT, skal avsløre kreft opptil fire år tidligere enn dagens metoder.
Flere CT-skanninger
Blodprøvene fra forsøkspersonene som hadde kreft, viste at nivåene for de sju autoantistoffene lå markant høyere enn for de svulstrelaterte antigenene. Og det gir en indikasjon på at noe er galt.
Hvis blodprøvene viser høye nivåer av autoantistoffer, innleder forskerne eller legene et program med hyppige CT-skanninger. Da kan de finne svulsten på et tidlig stadium.
Den største av sitt slag
Resultater fra studien er banebrytende. Og den regnes for å være verdens største studie med fokus på lungekreft.
Av de 12 208 skottene var det 894 som fikk EarlyCDT. Av dette ble 41,1 prosent – som svarer til 367 deltakere – diagnostisert med kreft i de tidligste stadiene: 1 og 2.
Det er i de stadiene kreften ikke har spredt seg, slik at sjansen for å operere vekk svulsten er størst.
Kontrollgruppen på 314 personer fikk ikke EarlyCDT. Og her var det bare hos 26,8 prosent – eller om lag 84 deltakere – man fant lungekreft i stadium 1 og 2.
Studien påviste også en lavere dødsrate blant de som mottok EarlyCDT.
Studien ble sponset av Universitetet i Dundee, NHS Tayside – en region som ivaretar flere aspekter av innbyggernes helse, akkurat som i Danmark – og er medfinansiert av skotske myndigheter og bedriften Oncimmune.