Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Coronavirus mondkapje

Koronavirus og barn – slik blir barn rammet av viruset

Små barn er normalt flinke til å spre sykdommer som for eksempel influensa, men under koronapandemien er bildet et annet. Det er nemlig få barn i smittestatistikken, og symptomene er ofte milde.

shutterstock

Få småbarn smittes med koronavirus

Små barn blir ofte smittet med for eksempel influensa og forkjølelser, men når det kommer til koronavirus, står de bare for en mindre del av det samlede smitteantallet.

I Danmark utgjør små barn i alderen 0–9 år 5 prosent av det samlede antallet smittede (per 26. november 2020).

Det samme bildet gjør seg gjeldende i andre land, og forskning antyder også at det er en forskjell på smitte blant barn og voksne.

I en studie av 44 672 personer smittet med koronavirus utgjorde barn under 10 år for eksempel bare omkring én prosent.

Det betyr imidlertid ikke at barn ikke kan smittes.

En større studie viser for eksempel at barn kan bli smittet like lett som andre aldersgrupper.

Noen forskere peker på at den lave smitten blant barna rett og slett kan skyldes at foreldre er flinkere til å skjerme dem for smitte enn de er til å skjerme seg selv. Det er imidlertid fortsatt uvisst om biologi også kan spille en rolle.

Men uansett om årsaken er atferd, biologi, en kombinasjon eller noe helt annet, uttaler Aaron Milston, epidemiolog og professor i barnesykdommer ved John Hopkins University at mindre smitte blant barn er gode nyheter i kampen mot koronavirus.

Hvis smitten begynner å sirkulere hos små barn, kan det nemlig forsterke utbruddet ytterligere, etter barn ikke i samme grad er flinke til å følge hygieneråd. Under en influensaepidemi er det for eksempel ofte barn som bærer smitten videre til andre.

Symptomer på koronavirus hos barn

Det er mye som tyder på at barn under 18 år ofte opplever milde symptomer hvis de blir smittet med koronavirus.

Barns symptomer på koronavirus

Her er noen av de vanligste symptomene på koronavirus hos barn:

  • Tørr hoste
  • Feber
  • Dårlig allmenntilstand – ofte vil barna bli slitne
  • Vndt i halsen
  • Forkjølelse
  • Diaré

Ofte vil ikke barna ha alle symptomer på en gang.

I en kinesisk studie av 2143 koronasmittede barn (0–18 år) hadde omkring halvparten milde symptomer som feber, hoste og tretthet, mens 39 prosent hadde moderate symptomer som for eksempel lungebetennelse.

Fire prosent hadde ingen symptomer, men forskning viser at det ikke betyr at de ikke smitter andre.

125 barn, seks prosent, endte med å utvikle alvorlige til kritiske symptomer som krevde behandling på sykehus. Til sammenligning får 20 prosentav voksne alvorlige til kritiske symptomer, som for eksempel lungesvikt.

Feber – symptom på koronavirus hos barn

Feber er et av de vanlige symptomene på koronavirus hos barn.

© Shutterstock

Spedbarn har økt risiko

Ifølge studien har spedbarn og yngre barn en lett økt risiko for å utvikle alvorlige til kritiske symptomer.

Tallene for et alvorlig forløp fordelt på alder er:

  • Nesten 11 prosent for spedbarn
  • 7 prosent for barn i alderen 1–5 år,
  • 4 prosent for barn i alderen 6–10 år
  • 3 prosent for barn fra 16 år og opp

Forskere vet fortsatt ikke hvorfor spedbarn og yngre barn ikke er like motstandsdyktige som eldre barn. En forklaring kan imidlertid være at åndedrettssystemet ikke er ferdigutviklet og derfor rammes hardere av en infeksjon i luftveiene.

Tallene for alvorlige symptomer blant barn er imidlertid fortsatt ganske lave, og det er en stor forskjell i forhold til den årlige sesonginfluensaen. Når det gjelder influensa, har nemlig økt risiko for alvorlige symptomer hvis de blir smittet.

Ungt immunforsvar kan beskytte barna

Forskere har flere teorier om hvorfor de fleste barn slipper lett fra et møte med koronavirus. Én teori går på at barnas unge immunsystem beskytter dem mot en såkalt cytokinstorm.

Når immunforsvaret registrerer en infeksjon, utløses signalproteiner som kalles cytokiner. Cytokiner hjelper med å bekjempe infeksjon og kan gi symptomer som for eksempel feber og muskel- og leddsmerter, ettersom de virker inflammasjonsfremmende i kroppen.

I noen tilfeller kan immunforsvaret overreagere på infeksjonen og skille ut store mengder av cytokiner, noe som kan føre til alvorlig og livstruende inflammasjon omkring for eksempel lunger.

Flere dødsfall på grunn av koronavirus har skjedd på grunn av en cytokinstorm. Og jo eldre man er, desto høyere er risikoen for at immunforsvaret kan løpe løpsk.

Derfor skal ikke barn vaksineres – enda

Grunnen til at barn ikke blir vaksinert mot koronaviruset ennå, skyldes stort sett to grunner.

Siden små barn har lavere risiko for å bli smittet og et medfølgende alvorlig forløp, har de inntil videre blitt nedprioritert i forhold til å bli vaksinert.

Barn anses også for å være i en sårbar gruppe når det gjelder medikamenter. Det skyldes at det kan være spesielle bivirkninger hos dem.

Derfor blir det alltid tatt ekstra foranstaltninger når det kommer til å teste og godkjenne vaksiner og medisiner til barn. Dessuten vil risikoen for bivirkninger av en vaksine alltid bli avveid mot konsekvensene ved å bli smittet.

Hvis nye koronamutasjoner utgjør en større risiko for barn enn så langt, vil de derfor også bli prioritert høyere i forhold til å få en vaksine.

Pfizer-BioNTech og Moderna er imidlertid allerede i gang med forsøk, slik at vaksinene i framtiden kan godkjennes til barn.

Les også:

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul