Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Coronavirus mondkapje

Koronavirus – slik blir barn rammet av viruset

Antallet smittede med koronavirus stiger dag for dag. Likevel er det bare noen få barn som tester positivt, og de som får diagnosen, opplever ofte milde til moderate symptomer som ikke krever innleggelse.

shutterstock

Forståelsen vår av det nye koronaviruset blir bedre og bedre for hver dag. Likevel strever forskere fortsatt med å forstå hvordan det nye koronaviruset påvirker barn.

Få barn blir rammet av koronavirus

Inntil videre utgjør barn bare en mindre del av det samlede smitteantallet, og forskning antyder også at det er en forskjell på smitte blant barn og voksne.

I en studie av 44 672 personer smittet med koronavirus utgjorde barn under 10 år bare omkring 1 prosent, og en studie som nylig ble publisert i tidsskriftet Nature, viste samme mønster.

Her hadde forskere undersøkt 745 barn og 3174 voksne som innen to uker alle hadde hatt kontakt av en smittet, reist i røde risikoområder eller hatt smittetilfeller i familien.

10 barn (1,3 prosent) i alderen to måneder til 15 år testet senere positivt for koronavirus, mens det tallet var 111 (3,5 prosent) for de voksne. Det gir en forskjell på hele 2,7 prosentpoeng som, ifølge forskere, ikke bare kan skyldes tilfeldigheter.

Resultatene betyr imidlertid ikke nødvendigvis at barn er bedre rustet til å motstå smitte med det nye koronaviruset.

En større studie viser for eksempel at barn kan bli smittet like lett som andre aldersgrupper.

Dessuten peker noen forskere på at den lave smitteforekomsten rett og slett kan skyldes at foreldre er flinkere til å skjerme barna sine mot smitte enn de er til å skjerme seg selv. Det er imidlertid fortsatt uvisst om biologi også kan spille en rolle.

Men uansett om årsaken ligger i atferd, biologi, en kombinasjon eller noe helt annet, uttaler Aaron Milston, epidemiolog og professor i barnesykdommer ved Johns Hopkins University, at mindre smitte blant barn er gode nyheter i kampen mot det nye koronaviruset.

Hvis smitten begynner å sirkulere hos barn, kan det nemlig forsterke utbruddet ytterligere, siden barn ikke er like flinke til å følge hygieneråd. Under en influensaepidemi er det for eksempel ofte barn som bærer smitten videre til andre.

Barn får ofte milde symptomer

Det er mye som tyder på at barn under 18 år ofte opplever milde symptomer hvis de blir smittet med koronavirus. I en kinesisk studie av 2143 koronasmittede barn hadde omkring halvparten milde symptomer som feber, hoste og tretthet, mens 39 prosent hadde moderate symptomer som for eksempel lungebetennelse.

Fire prosent hadde ingen symptomer, men det betyr ikke at de ikke kan smitte andre. I en ny case-studie hadde et barn for eksempel ingen symptomer, men skilte likevel ut større mengder virus.

125 barn, seks prosent, endte med å utvikle alvorlige til kritiske symptomer som krevde behandling ved sykehus. Til sammenligning får 14 prosent av voksne alvorlige symptomer, mens seks prosent får kritiske symptomer som for eksempel lungesvikt.

Ifølge studien har spedbarn og yngre barn en lett økt risiko for å utvikle vanskelig sykdom. Litt under 11 prosent av smittede spedbarn fikk alvorlige til kritiske symptomer, mens det tallet var sju prosent for barn i alderen 1–5 år, fire prosent for barn i alderen 6–10 år og tre prosent for barn på 16 år og oppover.

Forskere vet fortsatt ikke hvorfor spedbarn og yngre barn ikke er like motstandsdyktige som eldre barn. En forklaring kan imidlertid være at åndedrettssystemet ikke er ferdigutviklet og derfor rammes hardere av en infeksjon på luftveiene.

Tallene for alvorlige symptomer blant barn er imidlertid fortsatt ganske lave, og det er en stor forskjell i forhold til den årlige sesonginfluensaen. Da har barn økt risiko for alvorlige symptomer hvis de blir smittet.

Ungt immunforsvar kan beskytte barna

Forskere har flere teorier om hvorfor de fleste barna slipper lett fra et møte med det nye koronaviruset. Én teori går på at barnas unge immunsystem beskytter dem mot en såkalt cytokinstorm.

Når immunforsvaret vårt registrerer en infeksjon, utløses noen spesielle signalproteiner som kalles cytokiner. Cytokiner hjelper med å bekjempe infeksjon og kan gi symptomer som for eksempel feber og muskel- og leddsmerter, fordi de virker inflammasjonsfremmende i kroppen.

I noen tilfeller kan immunforsvaret overreagere på infeksjonen og skille ut store mengder av cytokiner, som kan lede til alvorlig og livstruende inflammasjon omkring for eksempel lunger.

Flere dødsfall på grunn av koronavirus har skjedd på grunn av en cytokinstorm. Og jo eldre man er, jo høyere er risikoen for at immunforsvaret kan løpe løpsk.

En annen teori går på at barn – i motsetning til voksne – fortsatt ikke har møtt så mange koronavirus og derfor heller ikke utviklet antistoffer mot dem.

I et intervju med New Scientist forteller Wendy Barclay, virolog ved Imperial College i London, at voksne menneskers antistoffer mot eksisterende koronavirus kan være en ulempe overfor det nye koronaviruset.

De eksisterende antistoffene vil nemlig ikke helt matche det nye koronaviruset, og derfor kan de, ifølge Barclay, gjøre mer skade enn gagn.

Les også:

coronavirus
Sykdommer

Koronavirus-oppdatering: Få overblikket her

79 minutter
Mundbind-coronavirus
Sykdommer

De 5 viktigste tingene du må vite om munnbind

12 minutter
Superspreder coronavirus
Sykdommer

LISTEN: 5 superspredere gjennom historien

6 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul