Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Koronavirus LIVE-blogg: Få overblikket her

Illustrert Vitenskap gir deg løpende nyheter og den siste forskningen om det nye koronaviruset SARS-CoV-2 og sykdommen COVID-19.

Shutterstock

Siste nytt om koronaviruset

© Shutterstock

USA har nå flest bekreftede smittede i verden

Fredag 27. mars 2020 - kl. 11:15

USA har passert Kina som det landet i verden som har flest bekreftede tilfeller av smittede med koronavirus.

 1. USA: 86.000 bekreftede smittetilfeller (1300 døde)
 2. Kina: 81.800 bekreftede smittetilfeller (3300 døde)
 3. Italia: 80.500 bekreftede smittetilfeller (8200 døde)
 4. Spania: 57.800 bekreftede smittetilfeller (4400 døde)
 5. Tyskland: 47.300 bekreftede smittetilfeller (300 døde)

Tallene er samlet inn av amerikanske Johns Hopkins University, og det må selvfølgelig tas høyde for landenes størrelser og et varierende mørketall. Ikke alle land tester like mye, og mange smittede kan derfor gå under radaren.

Opptil 2300 mennesker vurderes å kunne dø av koronavirus om dagen i USA når viruset når toppen i april. Det fremgår av en ny studie fra University of Washingtons School of Medicine.

Overalt i USA oppfordres folk til å holde seg hjemme i størst mulig grad, og mange ikke-vitale butikker er nå stengt.

Helsekrisen har allerede hatt store økonomiske konsekvenser, og i forrige uke meldte mer enn tre millioner amerikanere seg som arbeidsledige. Det er fire ganger så mange som under den forrige arbeidsløshetskrisen, i 1982.

Enstemmige forskere til Trump: Vi bør kunne forske på fostervev

Torsdag 26. mars 2020 – klokken 16:20

På vegne av de vitenskapelige og medisinske fellesskapene som bekjemper Covid-19-pandemien, og milliarder av potensielle pasienter i USA og i hele verden, oppfordrer vi om at du øyeblikkelig opphever restriksjonene for fostervevsforskning.

Det er beskjeden fra over 100 forskningsfellesskap, universiteter og organisasjoner i et offentlig brev til USAs president, Donald Trump.

Fostervev, som typisk stammer fra aborter, har hittil blitt brukt til mye vaksineforskning i USA. Men det ble avsluttet i juni 2019, da Trump i forbindelse med en abortkampanje gjorde det forbudt å forske på fostervev.

«Vi mener at forskere bør ha alle de biomedisinske forskningsverktøyene der ute til å utvikle behandlinger til covid 19», sier Eric Anthony, politisk direktør i International Society for Stem Cell Research til det vitenskapelige tidsskriftet Nature.

Ifølge WHO er USA godt på vei til å bli det neste episenteret for koronavirus med en raskt voksende, eksponentiell smittekurve; slik det har sett ut først i Asia og senere Europa.

WHOs virusekspert sår tvil om å stenge ned hele Europa

Torsdag 26. mars 2020 – klokken 10:00

WHOs virusekspert Bruce Aylward undrer seg over at flere land i Europa stenger ned på grunn av det nye koronaviruset. I stedet for å stenge ned samfunnet bør landene gjøre som Kina, Singapore og Sør-Korea, mener han.

«Virus er i de syke og deres tette kontakter. Ikke alle mulige andre steder. Test mennesker. Spor opp de syke, og isoler dem. Finn deres tette kontakter, og test dem. Isoler om nødvendig.» Det er den klare meldingen fra viruseksperten til nettmediet Pov International.

Aylward mener det ikke gir mening å stenge grenser og sette hele Europa på sparebluss for å få bukt med det nye koronaviruset. Som han sier til nettmediet:

«I stedet sier man mange steder til mennesker som føler seg dårlige at de skal bli hjemme hvis de har milde symptomer. Hva skjer da? De smitter andre i hjemmet. Og når de har det litt bedre, forlater de hjemmet igjen, men de kan fortsatt smitte i flere dager mens de kommer seg.»

Land som Kina, Sør-Korea og Singapore har en helt annen innfallsvinkel enn flere regjeringer i Europa. De tre landene har knekt den ellers eksponentielle kurven over nye smittetilfeller.

USA vil møte koronakrise med astronomisk beløp

Onsdag 25. mars 2020 – klokken 8:34

Det hvite hus og senatet har i dag morges blitt enige om en enorm hjelpepakke som skal dempe koronakrisens økonomiske konsekvenser i USA.

Hjelpepakken er på 2000 milliarder dollar og er dermed den største i landets historie. Ytterligere informasjon om hjelpepakken er fortsatt ikke offentliggjort.

Islandske helsemyndigheter finner 40 mutasjoner av koronavirus

Tirsdag 24. mars 2020 - kl. 14:00

Islandske helsemyndigheter har testet i alt 9768 personer for koronavirus og har funnet hele 40 ulike "Island-spesifikke" mutasjoner. En av de som ble testet, hadde faktisk to ulike mutasjoner av viruset samtidig. Det skriver den danske avisen Information.

I alt er mer enn 588 personer på Island blitt smittet med viruset siden det første tilfellet i slutten av februar. Testen er foretatt på alle som har vært syke, utvist symptomer eller vært i risikogruppen.

Dessuten har myndighetene testet i alt 5571 personer som ikke har utvist symptomer og heller ikke har vært i smittegruppen. Testpersonene er ikke bare testet for infeksjon av koronavirus, det er også foretatt en full såkalt gensekvensering av de infeksjonene som ble funnet.

Dødstallene i Spania stiger - forventer at utbruddet når toppen onsdag

Mandag 23. mars 2020 - kl. 15:00

I Spania stiger antallet smittede og døde som følge av koronavirus fortsatt raskt. Det er bare Kina og Italia som er hardere rammet av COVID-19-utbruddet.

Mer enn 33.000 spanjoler er nå smittet med viruset og 2182 er døde. Hele 60 prosent av dødsfallene har skjedd i hovedstaden Madrid, som har vært spesielt utsatt. Her arbeider spanske myndigheder nå for å gjøre kongressenteret Ifema om til et midlertidig militærsykehus med plass til mer enn 5000 senger.

Ifølge spanske helsemyndigheter forventes utbruddet i landet å nå toppen i slutten av uken - kanskje allerede onsdag. Da vil trolig de første tiltakene, som skolestenginger og karantene, å kunne avleses i statistikken.

Nei: Det går ikke BARE ut over eldre

Fredag 20. mars 2020 – kl. 15:53

To av fem som blir innlagt på sykehus, er mellom 20 og 54 år. Det viser en studie som er basert på 2500 personer i USA.

Studien viser også at nesten halvparten av de som blir innlagt på intensivavdelingene, er under 65 år.

Det har florert rykter om at barn – og særlig småbarn – er nærmest immune overfor koronavirus. Det er feil, antyder en kinesisk studie, som er publisert i tidsskriftet Pediatrics.

Studien er basert på 2143 koronasmittede under 18 år. Omkring halvparten opplevde milde symptomer som feber og tør hoste. Men over en tredjedel – 39 prosent – ble moderat syke med symptomer som lungebetennelse og lungeproblemer. Omkring 4 prosent opplevde alle symptomer.

Av de 2143 barna var det 125 som utviklet svært alvorlige symptomer og ble alvorlig syke. Av dette var 60 prosent – 75 barn – under 5 år. Og 40 prosent av disse 75 barna var nyfødte eller under 12 måneder gamle.

I Danmark tas smitten blant nyfødte nå på alvor. Danske myndigheter fastslår nå at alle vordende mødre med symptomer skal testes før fødselen går i gang. Og hvis testen er positiv, skal det tas egne hensyn. Hvis faren eller medmoren er smittet – eller det er mistanke om dette – kan de ikke delta ved fødselen.

Koronavirus: 3 nyheter om tallet 10 000

Fredag 20. mars 2020 – klokken 13:31

1) Viruset SARS-CoV-2 har nå krevd 10 000 dødsofre på verdensplan. Helt presist er tallet 10 031. Det er en stigning på 10,05 prosent siden i går.

2) I løpet av torsdag passerte USA 10 000 koronasmittede. Senere har det gått raskt. Det er nå 14 250 smittede i USA.

3) Hele onsdag satt 10 000 mennesker tett stuet sammen i massebønn utenfor byen Raipur i Bangladesh. De ba for et mirakel mot koronavirus, skriver nyhetsbyrået AFP. Det har bare vært ett registrert dødsfall i Bangladesh, og bare 17 personer har testet positivt for koronavirus.

Alle data vedrørende smittespredning og dødsfall er fra Johns Hopkins Institute.

R: Personer med blodtype A kan være mer utsatt for koronavirus

Torsdag 19. mars 2020 – klokken 15:02

Personer med blodtype A er mer sårbare overfor koronavirus, antyder resultatene fra en ny kinesisk studie. Den samme studien konkluderer med at personer med blodtype 0 kan være mer resistente overfor koronavirus.

Studien er gjennomført på tre sykehus: to i Wuhan – opprinnelsesstedet for koronavirusutbruddet – og ett i Shenzhen. Legene sammenlignet blodtyper hos i alt 2173 koronapasienter med mer enn 3694 friske innbyggere i Wuhan.

Av de 2173 koronapasientene ble 1775 (inkludert 206 dødsfall) testet ved Wuhan Jinyintan-sykehuset.

Studien viste at det er flest mennesker med blodtype 0 i Wuhan – om lag 34 prosent, og at 32 prosent av innbyggerne i Wuhan har blodtype A. Men blant de koronasmittede hadde hele 41 prosent blodtype A, og bare 25 prosent blodtype 0.

Av de 206 pasientene som døde, hadde 85 prosent blodtype A.

Studien – som ble offentliggjort på det digitale forskningsarkivet medRxiv, er fortsatt ikke fagfellevurdert.

Ingen nye smittetilfeller i Wuhan

Torsdag 19. mars 2020 – klokken 13:45

Mens antallet smittede vokser i hele verden, hadde arnestedet for koronaviruset, Wuhan, ingen nye tilfeller onsdag 18. mars.

Det er ikke ensbetydende med at smitten har stoppet i Kina. Det ble onsdag registrert 34 nye tilfeller i Kina, og 21 av disse var i hovedstaden Beijing, skriver nyhetsmediet France24.

Siden 31. desember 2019 og fram til i dag er 3130 personer døde av Covid-19 i Kina, og 81 155 som er smittet av viruset.

DU KAN FØLGE SPREDNINGEN AV KORONAVIRUS I VERDEN HER.

Franske leger gir malariamedisin til koronapasienter

Torsdag 19. mars 2020 – klokken 12:22

I et klinisk forsøk har en fransk lege behandlet 24 koronapasienter med malariamedisinen hydroksyklorokin. Etter åtte dagers behandling var 18 av de 24 pasientene friske. Syke koronasmittede har normalt viruset i kroppen i 20 dager. Det skriver den franske avisen La Provence.

En sammenligningsgruppe ble parallelt observert på et annet sykehus. 9 av 10 i sammenligningsgruppen er fortsatt syke med Covid-19.

Tidligere har Legemiddelstyret i Danmark kommet med hard kritikk av en dansk lege som påsto at malariamedisin kunne ha gode effekter på koronaviruset. Nå viser det seg kanskje – og i små forsøk – at legen hadde rett.

Hydroklorokin gis allerede til koronapasienter i Polen, og det har også hatt lovende resultater i mindre testforsøk i Kina, skriver Berlingske.

Den første koronavaksinen testes på mennesker

Onsdag 18. mars 2020 – 15:57

Det første fase 1-forsøket med det som kan bli en koronavaksine er allerede i gang, opplyser National Institute of Health under det amerikanske helsedepartementet.

45 friske forsøkspersoner vil i løpet av de neste seks ukene bli testet på et forskningssenter i Seattle, og resultatene vil gi forskerne den første kunnskapen om vaksinens potensial på mennesker. Dyreforsøk har allerede vist lovende resultater.

Vaksinen, med navnet mRNA 1273, skal tvinge kroppens celler til at uttrykke et spesielt protein, som – håper forskerne – vil styrke immunforsvaret i kampen mot koronavirus.

Selv om forsøksvaksinen i alt skal gjennom en 14 måneders evaluering, omtaler generalsekretæren for WHO, Tedros Adhanom Ghebreyesus, det som en "fantastisk bragd" at vaksine-arbeidet har kommet så raskt i gang.

Koronavirus sprer seg til hele USA

Onsdag 18. mars 2020 – 08:56

Alle USAs 50 stater opplever nå tilfeller av koronavirus, etter at West Virginia har rapportert sin første smittebærer.

I hele landet er det nå 6500 bekreftede tilfeller, og 114 mennesker er døde av sykdommen.

Amerikanske myndigheter arbeider nå med en hjelpepakke på svimlende 10 billioner kroner for å hindre en økonomisk krise som kan sende arbeidsløsheten opp på 20 % – det dobbelte av tallet etter finanskrisen i 2008.

Det amerikanske forsvaret er også klare til å etablere mobile feltsykehus i områdene som er hardest rammet av koronavirus

Sverige lukker grensene

Tirsdag 17. mars 2020 – 21:30

Den svenske regjeringen meddeler at landets grenser lukker for all ikke-nødvendig innreise fra land utenfor EU. Det skjer for å bremse spredningen av koronavirus.

Forbudet gjelder fra torsdag 19. mars og 30 dager fremover.

"Regjeringen er klar til å ta flere skritt hvis det er nødvendig", uttaler innenriksminister Mikael Damberg (S).

Svenske statsborgere rammes ikke av forbundet og vil alltid kunne reise inn i Sverige, også etter torsdag 19. mars.

En rekke personer, for eksempel diplomater, sjåfører og helsepersonell i avgjørende roller, vil være unntatt av innreiseforbudet.

Status på nedlukking i de nordiske landene

Tirsdag 16. mars 2020 – kl. 16:00

Danmark: Den danske regjeringen bestemte seg i forrige uke for å stenge skoler, universiteter og barnehager i to uker fra mandag 16. mars. Alle offentlige ansatte i ikke-kritiske jobber skal også bli hjemme, og private ansatte oppfordres til å arbeide hjemmefra hvis det er mulig. Forsamlinger på over 100 mennesker frarådes, og Danmarks grenser er nå midlertidig stengt.

960 dansker er bekreftet smittet med koronavirus. I skrivende stund er fire dansker døde av sykdommen, mens 62 er innlagt på sykehus. 10 av dem får intensiv behandling.

Norge:

Bare en dag etter den danske regjeringen la fram planen sin mot koronavirus, fulgte den norske regjeringen opp med en lignende strategi. I Norge er alle utdanningsinstitusjoner og barnehager stengt, foreløpig fram til 26. mars. Alle kulturarrangementer er avlyst, og forsamlinger på over 50 mennesker er forbudt. De norske grensene er også stengt midlertidig.

I Norge er 1366 smittet med koronavirus, 3 er døde og 66 er innlagt på sykehus

Sverige:

Den svenske regjeringen anbefaler at videregående skoler stenges i morgen onsdag 17. mars. Skoler for yngre barn stenges fortsatt ikke, men statsminister Stefan Löfven sier at forberedelsene til en potensiell stenging er i gang. Dessuten anbefaler regjeringen at alle i Stockholm arbeider hjemmefra hvis det er mulig.

1121 svensker er smittet med koronavirus, og sju er døde – av dette fire bare i går, mandag 16. mars.

Finland: Mandag 16. mars erklærte den finske regjeringen unntakstilstand i landet. Alle skoler er stengt, alle over 70 år skal bli hjemme, og man kan ikke lenger besøke eldre ved pleiehjem eller sykehus. Alle forsamlinger over 10 mennesker har også blitt forbudt.

294 er bekreftet smittet i Finland, men akkurat som i Danmark testes ikke alle lenger. Per dags dato er ingen døde av koronavirus i Finland.

Nederlendere hamstret hasj

Tirsdag 17. mars 2020 - kl. 08:30
På søndag meldte regjeringen i Nederland at de - som mange andre europeiske land - ville lukke alle kaféer, barer, treningssentre og lignende fra samme dag kl. 18:00, fram til 6. april.

De såkalte coffeeshops, der man lovlig kan kjøpe hasj, er også omfattet av vedtaket, og derfor valfartet mange nederlendere dit for å handle inn til de neste ukene.

Etter en kaotisk dag med enorme køer ble det imidlertid besluttet at landets coffeeshops kan selge hasj som take-away. Det skyldes først og fremst en frykt for at stengingen ville føre til ulovlig hasj-handel.

Forskere: Koronavirus kan henge i luften i flere timer

Mandag 16. mars 2020 – klokken 14:00
I kampen mot koronavirus har amerikanske forskere undersøkt hvor lenge det smittsomme viruset kan overleve i luften og på ulike overflater. Resultatene – som fortsatt ikke er fagfellevurdert – viser at viruspartikler kan finnes i luften i opp mot tre timer. Influensa kan holde seg i luften i mindre enn en time.

Dessuten kan det nye koronaviruset overleve på plast og rustfritt stål i omkring tre døgn, mens den på papp bare kan overleve i 24 timer.

Utbrudd av koronavirus vil nå toppen i april

Mandag 16. mars 2020 – klokken 11:30
Ifølge beregninger vil utbruddet av koronavirus nå toppen i midten eller slutten av april, med 300 000 smittede. Antallet smittede forventes derfor å falle omkring begynnelsen av mai.

Forskere mener at det nye koronaviruset vil treffe oss i flere bølger – en i vår og en i høst. Beregningene tar utgangspunkt i utbruddets første bølge, og i alt 600 000 forventes å bli smittet.

© MOSAiC International Arctic Drift Expedition

Koronavirus bremser arbeidet på fastfrosset isbryter

Fredag 13. mars 2020 - kl. 16:02

Tidligere i dag kunne vi melde at Mars-ferden ExoMars bliver utsatt på grunn av korona-pandemien. Det samme gjelder nå også forskningsarbeidet på isbryderen Polastern, som ligger fastfrosset i havisen i Arktis.

Ferden, som heter MOSAIC, er delt inn i tre ulike forskningsområder med hvert sitt forskningsteam. De tre gruppene forsker på iskjerner, havvann og atmosfæren omkring Polastern. Og det er sistnevnte som nå er forsinket på grunn av koronavirus.

«Atmosfæregruppen», som spiller en avgjørende rolle for prosjektet ifølge det vitenskapelig tidsskrift Nature, har ikke kommet seg ut til den fastfrosne isbryteren. Én person i gruppen er nemlig smittet med korona, og resten av teamet – vel 20 personer – sitter nå i karantene.

Lynne Talley, det er oseanograf hos Scripps Institution of Oceanography i La Jolla i California, understreker alvoret overfor Nature. «På grunn av sykdommens lange inkubasjonstid vil ikke isolasjon av syke forskere på skipet være nok. Hvis bare én person utilsiktet tar med viruset om bord, går det ikke lang tid før hele besetningen er syke.»

Derfor gjennomgår alle som skal om bord på isbryteren, grundige helsesjekker.

Forskningsarbeidet forventes å bli gjenopptatt når karantenen er opphevet.

Roveren Rosalind Franklin er oppkalt etter vitenskapskvinnen som gjorde banebrytende oppdagelser om molekylære strukturer i DNA på begynnelsen av 1950-tallet.

© ESA

Koronavirus utsetter Mars-ferd

Fredag 13. mars 2020 – kl. 10:47

Om få måneder skulle Proton-raketten brake av gårde mot Mars sammen med landeren Kazachok og roveren Rosalind Franklin.

Men den russisk-europeiske Mars-ferden ExoMars er nå utsatt til august 2022.

Det skjer på bakgrunn av tekniske utfordringer, og fordi koronaviruset nå også har lammet romorganisasjonene ESA og Roscosmos, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Utsettelsen er et uttrykk for at de involverte i Mars-prosjektet har begrensede muligheter for å reise til for eksempel produksjons- og maskinhaller som ligger ulike steder i verden.

Koronavirus: Her er det flest dødsofre

Torsdag 12. mars 2020 - kl. 14.14

Koronaviruset har nå kostet 4717 mennesker livet på verdensplan ifølge John Hopkins Institute.

I Danmark, Norge og Finland er det ikke meldt om dødsfall på grunn av koronavirus. Men Sverige har hatt sitt første offer, skriver Expressen.

Tabellen stammer fra Buzzfeed News på bakgrunn av data fra Johns Hopkins Institute.

Pandemi stenger Danmark

*Torsdag 12. mars 2020 kl. 10.00**

– Pandemi er ikke et ord som skal brukes i utide eller uforsiktig.

Det sa WHOs generaldirektør Tedros Adhanom Ghebreyesus på en pressekonferanse onsdag kveld. Likevel er det nettopp det WHO nå kaller det globale koronautbruddet: en pandemi.

En epidemi er en rask og ukontrollerbar spredning av en smittsom sykdom til et stort antall mennesker innen et begrenset område og en kort periode. En pandemi er en smittsom sykdom som når hele verden eller flere verdensdeler.

WHOs generaldirektør var ikke den eneste som brukte ord som vil skrive seg inn i historien.

Danmarks statsminister, Mette Frederiksen, valgte onsdag kveld å stenge Danmark i 14 dager. Alle offentlig ansatte skal holde seg hjemme, mens ansatt i privat sektor oppfordres til å jobbe hjemmefra hvis de har mulighet til det.

Et lignende tiltak har vi inntil videre bare sett i Italia. Danmark har hatt den mest dramatiske stigningen av nye smittede i EU, og det er nå 514 smittede, hvorav 2 i en kritisk tilstand.

Statsministre i alarmberedskap

Onsdag 11. mars 2020

Mellom 1680 og 5600 kan dø av Covid-19, mener Sundhedsstyrelsen og Statens Serum Institut i Danmark i en ny rapport. Akkurat nå er 262 smittet i Danmark.

Vurderingen er at 10 prosent av den danske befolkningen blir smittet med korona, og at Danmark – som de andre EU-landene – har stor risiko for å oppleve lignende utbrudd som i Nord-Italia.

Det er ikke bare Danmarks statsminister Mette Frederiksen som «oppfordrer alle om å lytte til myndighetene, følge anbefalingene og å tenke seg godt om – og på hverandre» – og varsler hastelovgivning i næringslivs- og helsesektoren for å takle korona.

Også Norges statsminister Erna Solberg er bekymret for borgernes helse og økonomien. I Norge er det 401 smittede, og tallet stiger jevnt og trutt, skriver] VG.

Sveriges statsminister Stefan Löfven sier til Aftonbladet at vi nå må passe på samfunnets aller svakeste, og at «vi må opprettholde god håndhygiene».

I Sverige er det fortsatt ikke forbud mot større forsamlinger, men det kan bli en konsekvens av koronasmitten hvis det fortsetter, mener Löfven. I Sverige er det nå 93 smittede, og spredningsrisikoen ble tirsdag endret fra «moderat» til «svært» høy.

I Finland er det nå 57 smittede. Finlands statsminister Sanna Marin og regjeringen hennes oppfordrer om at man følger anbefalingene fra det finske Institutt for helse og velferd.

Finske myndigheter avventer nye forskningsresultater for å vurdere om forbud mot større samlinger skal implementeres. De forventes å være klare senere i dag.

3 nyheter: Italia lukkes, leger slår alarm og inkubasjonstiden er funnet

Tirsdag 10. mars 2020

(1) Fra tirsdag morgen er større forsamlinger forbudt i hele Italia. Alle skoler og universiteter i hele landet holdes stengt fram til 3. april.

Og den italienske statsministeren, Giuseppe Conte, ber innbyggerne om å bare bevege seg utendørs hvis det er helt nødvendig.

(2) Italienske leger advarer andre EU-land via European Society of Intensive Care Medicine med følgende beskjed: «Vi ser en høy andel av smittede som blir innlagt på intensivavdelinger – om lag 10 prosent.»

Det de italienske legene frykter, er at intensivavdelingene blir SÅ fulle at det verken er utstyr, ressurser eller plass til alle. Dette ser ikke ut til å være et problem i Norden foreløpig.

(3) Inkubasjonstiden – altså tiden fra at man smittes til man viser symptomer – er nå fastsatt til å være 5,1 dager. Det framgår av en[rapport] (https://annals.org/aim/fullarticle/2762808/incubation-period-coronavirus-disease-2019-covid-19-from-publicly-reported {"target":"_blank","rel":"follow"}) utgitt i tidsskriftet Annals of Internal Medicine.

5,1 dager er gjennomsnittet for inkubasjonstiden hos 181 pasienter. Flere smittede opplever derfor både kortere og lengre inkubasjonstid. Rapporten konkluderer derfor også at 14 dagers karantene ved potensielle smittesituasjoner er passende.

© Johns Hopkins CSSE

Dødeligheten stiger, og menn er (kanskje) mer utsatt

Mandag 9. mars 2020

WHOs generaldirektør Tedros Adhanom Ghebreyesus sa i forrige uke at 3,4 prosent av alle korona-smittede er døde.

Koronavirus har flere ganger blitt sammenlignet med influensa. Men dødeligheten - på globalt plan - ved koronavirus overstiger nå influensa. Men influensa koster proporsjonalt sett fortsatt flere liv i Norden enn koronavirus.

Dessuten viser det seg at menn kan være mere utsatt for å bli smittet med koronavirus enn kvinner. WHO har tidligere sagt at 51 prosent av de smittede var menn.

Men en ny studie foretatt 29. jan. i Wuhan i Kina finner en langt større ubalanse i smitte-forholdene. Her framgår det nemlig at 58 prosent av 1099 COVID-19-pasienter var menn.

Johns Hopkins University holder oversikt over korona-spredningen i hele verden. Akkurat nå er omkring 112.000 smittet, 4000 døde og 63.000 har blitt friske.

Ny rapport: Få barn blir smittet med koronavirus

Torsdag 5. mars 2020

En ny rapport fra Verdens helseorganisasjon slår fast at barn bare i mindre grad smittes av det nye koronaviruset. Konklusjonen kommer etter undersøkelser av smittede i Kina, der bare 2,4 prosent av de registrerte smittede er under 18 år.

Ifølge den nye rapporten er det også bare 20 prosent som ooplever et alvorlig sykdomsforløp, og det er ingenting som tyder på at gravide kvinner skulle ha en øket risiko for å få sykdommen.

Koronavirus muterer to ganger per måned

Onsdag 4. mars 2020

Ifølge det amerikanske forskningsinstituttet Bedford Lab muterer det nye koronaviruset i gjennomsnitt to ganger per måned. Mutasjonene er imidlertid små og har ikke fått noen stor betydning for virusets egenskaper.

Studier av de ulike virusvariantene viser at alle stammer fra en felles «stamfar» fra slutten av november eller begynnelsen av desember.

Folkehelseinstituttet fraråder reiser til flere land

Tirsdag 3. mars 2020

Folkehelseinstituttet fraråder nå nordmenn å reise til Iran, Sør-Korea og de italienske regionene Emilia-Romagna, Lombardia, Piemonte og Veneto.

Utenriksdepartementet og Folkehelseinstituttet har siden midten av februar frarådet alle reiser til den kinesiske Hubei-provinsen.

Der er nå 33 bekreftede smittetilfeller i Norge, og flere hundre er satt i hjemmekarantene.

Det danske utenriksdepartementet fraråder unødvendige reiser til Nord-Italia

Mandag 2. mars 2020

Det danske utenriksdepartementet har oppdatert sin reiseveiledning og fraråder nå alle unødvendige reiser til de norditalienske regionene Emilia-Romagna, Lombardia, Piemonte og Veneto.

De fire regioner har opplevd en stor stigning i antallet smittede, og derfor er risikoen, ifølge departementet, så alvorlig at det skal være særlig grunn til å besøke områdene.

Det er opp til den enkelte å vurdere om en reise er nødvendig eller ikke.

TEMA: Alt du bør vite om koronavirus

Hvordan blir koronaviruset virkelig farlig? Hvorfor tar det så lang tid å utvikle en vaksine mot viruset? Og hvordan er dødeligheten egentlig fordelt på ulike aldersgrupper?

Vi har samlet alle våre store bakgrunnsartikler om koronavirus, slik at du kan få svar på alle dine spørsmål om det nye viruset.

Klikk her og besøk vår temaside om koronavirus.

Kort om den nye koronaviruset

© Shutterstock

Det nye koronaviruset har i flere måneder gått under navnene 2019-nCoV og Wuhan-koronavirus.

På en pressekonferanse 11. februar 2020 ga Verdens helseorganisasjon (WHO) et navn til det nye koronaviruset og den sykdommen det forårsaker.

Viruset har fått navnet SARS-CoV-2, en forkortelse av Severe Acute Respiratory Syndrome Coronavirus 2, mens sykdommen nå kalles COVID-19.

 • Hva slags virus er det?

  Viruset SARS-CoV-2 er et såkalt koronavirus. Det er en virustype som står bak de fleste forkjølelser, og som generelt er ganske harmløse. I sjeldne tilfeller kan et koronavirus mutere og smitte fra dyr til mennesker, og da kan de bli farlige.

  Sykdommene SARS og MERS er også koronavirus.

 • Hvordan er det oppstått?

  Det nye koronaviruset antas å ha oppstått på et fiske- og dyremarked i den kinesiske millionbyen Wuhan. Her har et dyr antagelig båret på viruset og smittet noen av menneskene som har vært i tett kontakt med det.

  Det er fortsatt ikke endelig påvist hvilket dyr det står bak den første smitten, men slanger, flaggermus og skjelldyr har vært i søkelyset.

 • Hvordan smitter den?

  Viruset smitter mellom mennesker, og forskere mener at viruset først og fremst overføres gjennom dråper, når en syk person hoster eller nyser. Smitte kan imidlertid også skje gjennom avføring.

  Ifølge Verdens helseorganisasjon gir en person med koronavirus smitten videre til 2-2,5 mennesker.

 • Hvor mange er smittet?

  Siden de første rapportene om viruset i desember 2019 har antallet smittede steget til flere tusen. I begynnelsen av utbruddet var det flest smittede i Kina, men nå befinner flertallet av de smittede seg utenfor de kinesiske grensene.

  Du kan følge med i smitteutviklingen her.

 • Hva er symptomene?

  Viruset kan gi symptomer som hoste, utmattethet, feber og pusteproblemer. I alvorlige tilfeller kan sykdommen også utvikle seg til lungebetennelse og organsvikt.

 • Hvilken behandling tilbys?

  Hvis symptomene er begrenset til hoste, feber og tretthet, behandles viruset som en normal forkjølelse. Hvis den smittede får lungebetennelse, kan det være nødvendig med sykehusinnleggelse.

  Den lungebetennelsen som viruset kan forårsake, er nemlig viral og ikke bakteriell. Derfor virker ikke antibiotika.

  Behandlingen vil da være å støtte den smittedes lunger og gi godt med væske.

 • Hvor mange er døde?

  På nåværende tidspunkt er 22 184 døde av det nye koronaviruset. Det gir en dødelighet på mindre enn to prosent, noe som er lavere enn en del andre virus. SARS har for eksempel en dødelighet på ti prosent.

  De fleste mennesker som er døde av sykdommen, har vært eldre eller hatt et svekket immunforsvar.

  Du kan følge med i smitteutviklingen og dødeligheden her.

Les også:

Sykdommer

Spanskesyken og korona: Her er det de avgjørende forskjellene

13 minutter
Sykdommer

Koronavirus – slik blir barn rammet av viruset

6 minutter
Sykdommer

FORSTÅ DET PÅ 2 MINUTTER: Slik invaderer koronavirus kroppen din

2 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul