Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

superspreder koronavirus

Koronavirus – Hva er en superspreder?

Antallet smittede med det nye koronaviruset stiger, og i noen tilfeller kan myndigheter spore større smitteutbrudd tilbake til en såkalt superspreder. Men hva er en superspreder, og finnes det mange av dem?

Shutterstock

Superspredere smitter flere med koronavirus

I begynnelsen av februar skapte en britisk mann overskrifter da det kom fram at han hadde smittet elleve personer med koronavirus på tvers av fire land. Kort tid etter havnet en eldre sørkoreansk kvinne i søkelyset, ettersom myndighetene mener at hun har smittet hele 37 personer i menigheten sin.

I begge tilfeller har smittesprederne blitt kalt superspredere, ettersom de har videreført smitte i langt større grad enn normalt. Ifølge studier fra Imperial College i Storbritannia smitter hver person med koronavirus i gjennomsnitt 2,6 mennesker.

Koronavirus - mennesker med masker på
© Shutterstock

Kort om den nye koronaviruset SARS-CoV-2

Det nye koronaviruset har i flere måneder gått under navnene 2019-nCoV og Wuhan-koronavirus.

På en pressekonferanse 11. februar 2020 ga Verdens helseorganisasjon (WHO) et navn til det nye koronaviruset og den sykdommen det forårsaker.

Viruset har fått navnet SARS-CoV-2, en forkortelse av Severe Acute Respiratory Syndrome Coronavirus 2, mens sykdommen nå kalles COVID-19.

 • Hva slags virus er det?

  Viruset SARS-CoV-2 er et såkalt koronavirus. Det er en virustype som står bak de fleste forkjølelser, og som generelt er ganske harmløse. I sjeldne tilfeller kan et koronavirus mutere og smitte fra dyr til mennesker, og da kan de bli farlige.

  Sykdommene SARS og MERS er også koronavirus.

 • Hvordan er det oppstått?

  Det nye koronaviruset antas å ha oppstått på et fiske- og dyremarked i den kinesiske millionbyen Wuhan. Her har et dyr antagelig båret på viruset og smittet noen av menneskene som har vært i tett kontakt med det.

  Det er fortsatt ikke endelig påvist hvilket dyr det står bak den første smitten, men slanger, flaggermus og skjelldyr har vært i søkelyset.

 • Hvordan smitter den?

  Viruset smitter mellom mennesker, og forskere mener at viruset først og fremst overføres gjennom dråper, når en syk person hoster eller nyser.

  Ifølge Verdens helseorganisasjon gir en person med koronavirus smitten videre til 2-2,5 mennesker.

 • Hvor mange er smittet?

  I begynnelsen av utbruddet var det flest smittede i Kina, men nå befinner flertallet av de smittede seg utenfor de kinesiske grensene.

  Du kan følge med i smitteutviklingen her.

 • Hvad er symptomerne?

  Viruset kan gi symptomer som hoste, utmattethet, feber og pusteproblemer. I alvorlige tilfeller kan sykdommen også utvikle seg til lungebetennelse og organsvikt.

 • Hvor mange er døde?

  Over en million mennesker er døde i verden, og det nye koronaviruset har en dødelighet på omkring 3,4 prosent. Til sammenligning har SARS har en dødelighet på 10 prosent.

  De fleste som er døde av sykdommen, har vært eldre eller hatt et svekket immunforsvar.

  Du kan følge med i smitteutviklingen og dødeligheten her.

Superspreder eller supersprederbegivenhet

Superspredere blir ofte omtalt under større sykdomsutbrudd. Likevel er det ikke et fenomen forskere forstår fullt ut – og faktisk er det flere instanser som slett ikke bruker termen fordi det kan skape unødig stigmatisering.

I Verdens helseorganisasjon innrømmer man for eksempel at det er hendelser der et større antall mennesker blir smittet fra en felles kilde, men at superspredningen snarere er en begivenhet enn en spesifikk person.

Det er imidlertid vanskelig å ta den enkelte personen helt ut av ligningen. For selv om tid og sted spiller en rolle i smittespredning, er flere forskere enige i at noen mennesker smitter mer enn andre under bestemte omstendigheter.

Superspredere skiller ut mer virus

En metaanalyse fra Princeton University i USA tyder blant annet på at noen mennesker skiller ut mer virus i sykdomsforløpet, og at ikke merker noen symptomer og derfor ikke har en sjanse for å ta de korrekte forholdsreglene.

Den enkelte personens hverdag og atferden kan også spille en rolle. Er den smittede ofte omgitt andre mennesker i forbindelse med arbeid eller fritid, er det en naturlig større risiko for smittespredning enn hvis personen satt hjemme på sofaen.

En ny studie fra University of Central Florida indikerer at noe så enkelt som en tett nese kan gjøre noen mennesker til superspredere. Når nesen er tett, har et nys bare munnen som utgang. Det innebærer at dråpene fra et nys blir sendt ut gjennom munnen med større intensitet og fart, noe som kan spre viruspartikler over større avstander.

Ifølge forskerne gjør det samme seg gjeldende med tenner, ettersom et fullt tannsett innsnevrer den utgangen et nys har. Tennene skaper nemlig en form for trakt, slik at dråper fra nys kan skytes ut med høy fart. Den verste kombinasjonen i forhold til spredning av dråper fra nys er derfor en tett nese og et fullt tannsett.

Om en superspreder skal oppfylle ett kriterium eller om det krever flere uheldige sammenfall, vet ikke forskerne, men Mark Woolhouse, professor i infeksjonssykdommer ved Edinburgh University i Skottland, understreker i et intervju med The Independent at superspredere er unntaket snarere enn regelen.

Coronavirus - superspreder
© Shutterstock

Fem superspredere gennem historien

 • Tyfus 1900–1915
  Mary Mallon var en irsk immigrant som i femten år arbeidet som kokk rundt om i USA. Hun var smittet med tyfus, men var en såkalt asymptomatisk bærer av sykdommen. Hun merket derfor ikke noen symptomer selv, men kunne spre smitten videre. Mary Mallon antas å ha smittet 51 mennesker med tyfus, hvorav tre døde.

 • Meslinger 1989
  En finsk superspreder smittet 22 personer med meslinger under en forsamling av 144 studenter i et rom med dårlig ventilasjon.

 • Ebola 1995
  To superspredere antas å ha smittet opp mot 50 mennesker med ebola i Kongo.

 • SARS 2002–2003
  En kinesisk lege smitter sju mennesker med SARS under et hotellopphold i Hongkong. De sju smittede reiser hjem til hjemlandet og sprer sykdommen videre.

 • MERS 2015
  En sørkoreansk superspreder smitter 36 mennesker med MERS mens han er innlagt på sykehus.

Les også:

coronavirus
Sykdommer

Koronavirus-oppdatering: Få overblikket her

110 minutter
Coronavirus mondkapje
Sykdommer

Overraskende oppdagelse: Barn kan danne antistoffer uten å være koronasmittet

7 minutter
Kvinde bliver stukket med vaccine i armen
Sykdommer

Nei takk til koronavaksine? Her er lesernes holdning

6 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul