Shutterstock

Korona påvirker hjernen din: Sykdomsforløp fører til svekket IQ

En koronasykdom nedsetter intelligensen, og jo sykere du blir, desto flere IQ-poeng mister du.

Senskader som manglende luktesans og åndenød har lenge vært kjent i forbindelse med koronasykdom. Men nå viser ny forskning at COVID-19 også svekker IQ-en. Det konkluderer forskere fra Imperial College London i en helt ny studie.

Studien bygger på en stor britisk kognitiv test med mer enn 80.000 deltakere, blant annet 12.000 personer som har vært smittet med COVID-19.

IQ-test på norsk
©

Ta Illustrert Vitenskaps IQ-test

Hvor intelligent er du? Ta Illustrert Vitenskaps store IQ-test og få svaret. Med vår IQ-test kan du også sammenligne din IQ med andre.

Les mer her.

Resultatene av studien er alarmerende: De som har vært syke av korona, klarte oppgavene markant dårligere enn andre, og spesielt i kategoriene resonnement, planlegging og selektiv oppmerksomhet underpresterte de.

Verst var det for de som har vært i respirator. Selv med alder, kjønn og utdanningsnivå i mente klarte denne gruppen oppgavene noe som svarer til sju IQ-poeng dårligere.

Dette er en større negativ effekt på intelligensen enn hos deltakere som har blitt rammet av et hjerneslag.

Bli vaksinert! Adam Hampshire, forsker

Ifølge forskerne må den svekkede IQ-en hos koronasmittede betraktes i forlengelse av kjente senskader som omtåkethet og konsentrasjonsproblemer.

Nettopp disse senskadene har stor betydning for de kognitive funksjonene.

Kognitiv test

Testpersonene skulle blant annet gjennomføre oppgaver som utfordret den romlige intelligensen, hukommelsen og avlesning av ansiktsuttrykk.

© Imperial College London

Ifølge Adam Hampshire, som er en av forskerne som står bak studien, er det bare en måte å unngå en utbredelse av problemet på:

«Unngå å ta unødvendige risikoer og bli vaksinert.»

I dag er mer enn halvparten av danske i befolkningen i Norge ferdigvaksinert.