Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Koronavirus etterlater immunitet

Kan du bli smittet med koronavirus to ganger – eller er du immun?

Du blir smittet, du blir syk, du blir frisk. Du har blitt immun. Noen virus smekker døren etter seg for alltid. For andre er kroppen din igjen verdt et besøk etter mindre enn et år. Hvilken en type immunitet koronavirus etterlater, er forskere nå på sporet av.

NIAD

Kan du få koronavirus to ganger?

Det har det siste året vært meldinger om at friskmeldte er testet positive for koronavirus igjen.

I Sør-Korea, der 179 pasienter er testet positivt for andre gang, mener helsemyndighetene at årsaken er en reaktivering av viruset og ikke en ny infeksjon. Den tesen får støtte av observasjoner på andre sykehus rundt om i verden.

Det er imidlertid få pasienter i for eksempel Sverige og England som beviselig har fått koronavirus to ganger. Her er det ikke snakk om en reaktivering av virus, siden pasientene har vært smittet med to ulike varianter av koronavirus.

På samme måte som så mange andre virus, muterer det nye koronaviruset, og derfor kan forskere se forskjell på dem.

Nyeste kunnskap: Immunitet mot koronavirus kan vare opptil åtte måneder

Forskning publisert i det vitenskapelige tidsskriftet Cell viser imidlertid at smitte med koronavirus av to omganger er unntaket mer enn regelen.

For selv om tidligere studier har sådd tvil om immunitet etter koronavirus, har forskere fra University of Arizona i USA funnet bevis på at kroppen produserer antistoffer fem–sju måneder etter en overstått infeksjon.

Lignende studier, blant annet fra La Jolla Institute i USA, peker i samme retning. Her anslår forskere at 95 prosent er immune overfor koronavirus i fem–åtte måneder etter sine første symptomer.

Ifølge professor i immunbiologi ved University of Arizona, Deepta Bhattacharya, er det faktisk god muligheter for at immunitet mot koronavirus kan vare i helt opptil to år.

Det gjelder særlig pasienter med et alvorlig sykdomsforløp, da de hadde et sterkere immunsvar uansett kjønn og alder.

Immunforsvaret nedkjemper koronavirus

Forskning tyder på at immunforsvaret står klare til å bekjempe koronavirus minst åtte måneder etter at du har blitt frisk igjen. Det innebærer at risikoen for å bli smittet to ganger kort tid etter hverandre er liten.

© Shutterstock

Hva er immunitet?

Immunitet er en tilstand der kroppen reagerer effektivt på en infeksjon, slik at vi ikke rekker å bli syke av den samme sykdommen igjen.

Vi oppnår immunitet gjennom immunforsvarets evne til lynraskt å gjenkjenne inntrengende virus eller bakterier og reagere målrettet.

Når kroppen møter et ukjent virus, tar det tid for immunforsvaret å finne den rette taktikken. Imens kopierer viruset seg selv.

Første gang vi blir smittet, blir vi derfor typisk syke i ett eller annet omfang, før kroppen for alvor begynner å forsvare seg selv.

Etter sykdommen kan kroppen lagre kunnskapen sin om taktikken. Det skjer blant annet gjennom noen hvite blodlegemer som kalles huskeceller.

Møter kroppen smitte igjen, er den klar og stopper det inntrengende viruset før det får fatt. Dermed blir du ikke smittet to ganger innen kort tid.

Immunitetens varighet kommer imidlertid an på den enkelte sykdommen. Noen sykdommer etterlater livslang immunitet, mens andre gir noen måneders immunitet.

Les også:

Sykdommer

Slik unngår du koronavirus hjemme

7 minutter
coronavirus
Sykdommer

Koronavirus-oppdatering: Få overblikket her

42 minutter
Sykdommer

Alt du trenger å vite om koronamutasjoner

10 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul