Influensa angriper i kald luft

Vi blir oftere syke om vinteren enn om sommeren, og særlig influensa-epidemier plager oss. Forskning viser at smitten sprer seg bedre i kjølig luft, og en innendørs livsstil hjelper heller ikke med å holde de farlige virusene ute av kroppen.

INFLUENZA
© Shutterstock

Vinteren er en høytid for brutale bakterier og vemmelige virus.

Influensa kan rase som en epidemi i fire-seks uker av gangen. Hvert år fører det til flere tusen dødsfall blant eldre og andre utsatte grupper.

Og forskere har kommet fram til at selve den kalde luften er en stor del av problemet.

Influensa surfer på mikrodråper

I kald luft spres smittebærende væsker mer med host og nys. Det skyldes at væsken blir til mikrodråper som kan sveve og transporteres rundt på luftstrømmer i timevis.

Hvis luften er varm, vil væsken fra et nys eller et host falle til bakken som store dråper. Der nede er den ikke like smittefarlig.

Samtidig er vi mye mer innendørs om vinteren. Det gjør det lettere for influensa å spre seg fordi det er kortere vei fra en vert til den neste.

Overvinn influensa med sushi og sprit

Forsvaret mot vinterens virus er: hygiene.

Hold deg for nesen og munnen når du nyser eller hoster – begge deler er spektakulære angrep på dine omgivelsers sunnhet. Et nys flyr ut av deg med 120 km/t (rekorden er 167 km/t!), og et host er ikke mye bedre.

Bruk albuen eller et papir, ikke hånden, når du holder deg for munnen og nesen. Vask hendene og bruk håndsprit.

Dessuten er det en god idé å få i deg massevis av D-vitamin fra fiskeolje for å hjelpe kroppen med å holde immunforsvaret på rett kjøl.