Shutterstock

Hvorfor blir vi mer syke om vinteren?

Kaldt vintervær er en oppskrift på snørr og snue. Men hvorfor?

Høst og vinter er høysesong for forkjølelse og influensa. Det kalde været gjør nemlig at virus kan overleve lenger og spre seg mer effektivt.

Og siden kulde samtidig svekker immunforsvaret vårt, er vinteren det rene paradis for forkjølelsese og influensa.

Forkjølelse forårsakes først og fremst av såkalt rhinovirus, som vanligvis infiserer kroppen ved å trenge inn i celler i neseborene. Her blir viruset kopiert, og så sprer det seg via luftveiene.

Virus elsker kulde

Rhinovirus overlever lengre tid i kulden. Ved 23 graders varme har det for eksempel 3 prosents sjanse for å overleve i et døgn, men sjansen er hele 91 prosent når temperaturen faller til 6 grader.

91 prosents overlevelsessjanse har virus ved en temperatur på 6 grader.

Det er først og fremst når kroppen utsettes for et temperaturfall, at risikoen for å bli smittet stiger.

Forskere har konkludert med at for hver grad temperaturen faller over en periode på tre dager, blir vi 8 prosent mer utsatt for å bli smittet av virus.

Kulde hemmer immunforsvaret

Når cellene i luftveiene våre utsettes for kulde, reagerer de saktere på rhinovirus. Den kalde luften får blodkarene i luftveiene til å snevre seg inn for å unngå varmetap.

Innsnevringen reduserer blodforsyningen, noe som gjør at immunceller og antistoffer bruker med tid på å nå fram til slimhinnene, der infeksjonen vanligvis begynner.

Det at det er mindre sollys om vinteren, kan også gi underskudd på D-vitamin, som er avgjørende for at immunforsvaret skal fungere optimalt.

Dessuten oppholder vi oss mer innendørs om vinteren, noe som øker smittefaren siden virus henger lenger i luften i lukkede rom.