Shutterstock

Hvorfor blir vi mer syke om vinteren?

Kaldt vintervÊr er en oppskrift pÄ snÞrr og snue. Men hvorfor?

HĂžst og vinter er hĂžysesong for forkjĂžlelse og influensa. Det kalde vĂŠret gjĂžr nemlig at virus kan overleve lenger og spre seg mer effektivt.

Og siden kulde samtidig svekker immunforsvaret vÄrt, er vinteren det rene paradis for forkjÞlelsese og influensa.

ForkjÞlelse forÄrsakes fÞrst og fremst av sÄkalt rhinovirus, som vanligvis infiserer kroppen ved Ä trenge inn i celler i neseborene. Her blir viruset kopiert, og sÄ sprer det seg via luftveiene.

Virus elsker kulde

Rhinovirus overlever lengre tid i kulden. Ved 23 graders varme har det for eksempel 3 prosents sjanse for Ä overleve i et dÞgn, men sjansen er hele 91 prosent nÄr temperaturen faller til 6 grader.

91 prosents overlevelsessjanse har virus ved en temperatur pÄ 6 grader.

Det er fÞrst og fremst nÄr kroppen utsettes for et temperaturfall, at risikoen for Ä bli smittet stiger.

Forskere har konkludert med at for hver grad temperaturen faller over en periode pÄ tre dager, blir vi 8 prosent mer utsatt for Ä bli smittet av virus.

Kulde hemmer immunforsvaret

NÄr cellene i luftveiene vÄre utsettes for kulde, reagerer de saktere pÄ rhinovirus. Den kalde luften fÄr blodkarene i luftveiene til Ä snevre seg inn for Ä unngÄ varmetap.

Innsnevringen reduserer blodforsyningen, noe som gjÞr at immunceller og antistoffer bruker med tid pÄ Ä nÄ fram til slimhinnene, der infeksjonen vanligvis begynner.

Det at det er mindre sollys om vinteren, kan ogsÄ gi underskudd pÄ D-vitamin, som er avgjÞrende for at immunforsvaret skal fungere optimalt.

Dessuten oppholder vi oss mer innendĂžrs om vinteren, noe som Ăžker smittefaren siden virus henger lenger i luften i lukkede rom.